Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Ditas Rietumas kino izlase: 11. X - 18. X

Kinokritiķe Dita Rietuma vērtē kinoteātros skatāmās filmas.

Pirmais cilvēks uz mēness

@@@@

Režisors Demjens Šazels. Lomās Raiens Goslings, Klēra Foja u. c.

Komplimentus un prognozes par Oskariem turpina izpelnīties Bredlija Kūpera un Lēdijas Gāgas Zvaigzne ir dzimusi, bet tai uz karstām pēdām repertuārā seko vēl viena Holivudas filma, kurai ir izredzes saņemt balvas. Demjena Šazela pavērsiens no iepriekšējā darba, rotaļīgā mūzikla La La Land, uz biogrāfisku drāmu – stāstu par astronautu Nīlu Ārmstrongu, kurš gatavojas 1969. gada misijai uz Mēness, – var pārsteigt. Žanrs ir pilnīgi cits, bet profesionālisms un reālistiskais skaudrums, ar kādu 60. gadu norises iedzīvina režisors un viņa aktieri, ir nevainojams.

 

Piparmētra

@@@

Režisors Pjērs Morels. Lomās Dženifere Gārnere, Džons Galagers jaunākais u. c. 

Šīs atriebes drāmas galvenā varone ir jauna sieviete Railija, kuras acu priekšā nogalināta viņas ģimene. Pēc traģēdijas un apliecinājuma, ka taisnība neuzvar, policisti un tiesas ir korumpētas, par Railijas (lomā – Dženifere Gārnere) vienīgo mērķi kļūst atriebība. Kaut arī aktrise lomā ieliek plosošas emocijas un smagu fizisku darbu, filma ir viduvējs Holivudas produkts. Tik vien tā prieka, ka trilleris ir veltīts sievietes atriebības spēkam. Kopš femīnās atriebes klasikas – Kventina Tarantīno Nogalināt Bilu (2003, 2004) – jau daudz laika aiztecējis, taču tas bija cita kalibra darbs.

 

Kafija un cigaretes

@@@@

Režisors Džims Džārmušs 

Burvīgs Džima Džārmuša darbiņš, kuru veido īsfilmu/ epizožu virkne, un visas tās saista kafija un cigaretes. Filmējušies Džārmuša iecienīti aktieri un mūziķi (Bils Murejs, Džeks Vaits, Roberto Beninji u. c.). Joprojām sajūsminos par epizodi ar Keitu Blānšetu. Šī 2003. gada filma ir viena no teju klasiskām kino vērtībām, ar kuru Rīgā tiek atzīmēta Mākslas kino diena. Pirms trim gadiem starptautiski aizsāktā iniciatīva, kuru Rīgā svin kinoteātri KSuns un Splendid Palace, vēlreiz atgādina, ka kino ir mākslas fakts, nevis tikai prece ar virsuzdevumu pelnīt.

 

Kurts Fridrihsons

Režisore Dzintra Geka

Kamēr skatītājus pulcē Annas Vidulejas bohēmiskā spēlfilma Homo novus, pienākusi pirmizrāde vienpadsmitajai filmai no programmas Latvijas filmas Latvijas simtgadei – režisores Dzintras Gekas dokumentālajai filmai Kurts Fridrihsons. Galvenā varoņa – mākslinieka Kurta Fridrihsona (1911– 1991) – liktenī spoguļojas Latvijas sarežģītās vēstures kolīzijas. Nozīmīga loma filmā ir rakstniecei Gundegai Repšei un viņas personiskajam vēstījumam par Fridrihsonu kā mākslinieku, kādreizējās Franču grupas dalībnieku, nonkonformistu un politieslodzīto. 

Top komentāri

Arturs
A
Labs stils būtu pielikt angliskos nosaukumus filmām, lai nav, latviski sakot, jāčakarējas meklējot, kas tā par filmu IMDB.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja