Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Eiropas kino un audiovizuālās nozares pārstāvji pieprasa steidzamu ES atbalstu

Eiropas audiovizuālais sektors pieprasa steidzamu rīcību no Eiropas Savienības un tās dalībvalstu lēmumu pieņēmēju puses, lai pasargātu un saglabātu šīs nozares nākotni pēc Covid-19 uzliesmojuma saskaņā ar katras valsts, tai skaitā filmu centru un fondu un citu struktūru noteiktajiem drošības pasākumiem, teikts Eiropas kino un audiovizuālās nozares publicētajā paziņojumā.

Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova informēja, ka  Eiropas audiovizuālo darbu režisoru organizāciju federācija / Federation Europeenne des Realisateurs de l’Audiovisuel (FERA) ir publicējusi paziņojumu, kuru parakstījušas 116 Eiropas filmu un audiovizuālās nozares profesionālās organizācijas.       

"Šobrīd Eiropas kultūras un radošās industrijas saskaras ar neizmērojamu krīzi, gan kā uzņēmumi, gan radošās personas. Mūsu nozare ir Eiropas kultūras, radošās un sociālās identitātes centrā un dod nozīmīgu ieguldījumu Eiropas ekonomikā un nodarbinātībā. Tādēļ ir nepieciešama tūlītēja stratēģiska rīcība turpmākas Eiropas un nacionālās vienotības nodrošināšanai. Bez stingras Eiropas un nacionālo līderu uzņēmības Eiropas audiovizuālā nozare nespēs atgūties no šīs bezprecedenta krīzes," norādīts paziņojumā.

"Mūsu sektors varētu ieņemt nozīmīgu lomu sabiedrības atveseļošanās procesā, bet tikai gadījumā, ja tā pamata infrastruktūra var tikt pasargāta," pauž paziņojuma autori.

Eiropas audiovizuālā sektora pamatā ir uz projektiem balstīta, neregulāra biznesa modelis, plaša, cieši saistīta ekosistēma – sākot ar projektu attīstīšanu un radošo procesu līdz finansēšanai, producēšanai, izrādīšanai kinoteātros, digitālās un TV platformās, ierakstu pārdošanai. Šī sektora aktivitātes tiek virzītas ar neskaitāmu individuālo autoru, izpildītāju, uzņēmēju, dažāda lieluma uzņēmumu, tajā skaitā arī pašnodarbinātu personu līdzdalību, kuri šobrīd ir iemesti sociālā un ekonomiskā Covid-19 pandēmijas radītajā krīzē. Katrs no nozares segmentiem turpmāk saskarsies ar ilgstošiem individuāliem izaicinājumiem.

"Šīs krīzes negatīvā ietekme neapstāsies brīdī, kad ierastās aktivitātes tiks atgrieztas sabiedrībai, visdrīzāk, tās būs jūtamas ilgtermiņā audiovizuālā sektora projektu īstenošanas laikietilpīguma dēļ," uzsvērts paziņojumā.

Lai arī pulcēšanās ap mājas datoru un televizoru ekrāniem ļauj izjust globālu vienotību, tā diemžēl neaptur ne pašreizējo darba pārtraukšanas vilni ar masveida atstādināšanu no darba, ne ienākumu zaudēšanu audiovizuālajā sektorā, kā arī nepārvērtīsies investīciju atgūšanā, vienkāršā darbu atsākšanā pie producēšanas un izplatīšanas darbiem, tāpēc ir nepieciešams tūlītējs finansiāls atbalsts šobrīd un turpmākajos mēnešos, lai pasargātu pašreizējo audiovizuālo ekosistēmu, kā arī tās nākotni Eiropā, kas šobrīd neizmērojami cieš saistībā ar noteiktajiem distancēšanās pasākumiem un sociālajām konsekvencēm. Šī krīze mūsu nozarē būs jūtama vēl ilgi pēc ierobežojumu perioda, uzskata Eiropas audiovizuālā nozares pārstāvji.

Eiropas audiovizuālo darbu režisoru organizāciju federācija / Federation Europeenne des Realisateurs de l’Audiovisuel (FERA) ir dibināta 1980. gadā un apvieno 38 profesionālas organizācijas no 29 Eiropas valstīm. FERA cīnās par audiovizuālajai nozarei labvēlīgu normatīvo dokumentu izstrādi Eiropas līmenī, radošā procesa apstākļu uzlabošanu, Eiropas filmu nozares vienotību un pazīstamību. Latvijas Kinematogrāfistu savienība ir FERA biedrs kopš 2003. gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja