Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Filmas Lēciens Latvijas pirmizrāde notiks straumēšanas platformās

Filmas Lēciens Latvijas pirmizrāde notiks 27. novembrī straumēšanas platformās Helio, Shortcut un Go3. Filmas pirmizrādes vakarā plkst. 19 TVNet portālā skatītāji varēs tiešsaistē uzdot jautājumus filmas režisorei Giedrei Žickītei un filmas komandai, informēja filmas veidotāju pārstāvji.

Filmas Lēciens Latvijas pirmizrāde bija ieplānota Vitālija Manska organizētā kinofestivāla ArtDocFest/Riga. Lai arī klātienes festivāls ir pārcelts uz nākamo pavasari, 26. novembrī plkst. 13 notiks filmai Lēciens veltīta preses konference, kurā piedalīsies Vitālijs Manskis, filmas režisore Giedre Žickīte un producents Uldis Cekulis.

Aukstā kara dokumentālais trilleris Lēciens (The Jump) ir Lietuvas, Latvijas un Francijas kopražojums. Režisores Giedres Žickītes filma pasaules pirmizrādi piedzīvoja 9. oktobrī Varšavas starptautiskajā filmu festivāla konkursa programmā, iegūstot labākās dokumentālās filmas balvu. Varšava ir viens no 15 A klases kinofestivāliem pasaulē, un filma kvalificējas uz nomināciju Eiropas Kinoakadēmijas balvai.

Kopš pirmizrādes Lēciens ir izrādīts deviņos nozīmīgos starptautiskos festivālos - arī Romā, Jihlavā, Lībekā un Tallinā. Filmai ir lieliski panākumi ne tikai Eiropā - lielākajā ASV dokumentālo filmu festivālā Doc NYC Lēciens iekļuva skatītāju simpātiju desmitniekā. 

Tieši pirms 50 gadiem - 1970. gada 23. novembrī, Pateicības dienā - ASV krasta apsardze devās uz tikšanos ar padomju kuģi Sovetskaja Litva, kas bija noenkurojies pie Martasvinjardas salas krastiem. Mērķis bija divpusēja tikšanās, lai apspriestu zvejas tiesības Atlantijas okeānā. Kamēr sarunas ritēja pilnā sparā, Sims Kudirka izmisīgās brīvības alkās pārlēca uz amerikāņu kuģa The Vigilant (angļu val. - Modrais). Viņam par šausmām pēc septiņām stundām brīvībā amerikāņi pārbēdzēju izdeva Padomju Savienībai, izraisot pasaules mediju sašutumu, jo pārbēdzēju piekāva līdz bezsamaņai un arī viņa tālākā dzīve nesolīja nekādas cerības. Un tā tas būtu beidzies, ja vien kāds amerikāņu kuģa jūrnieks, pēc izcelsmes latvietis, nebūtu nākamajā dienā par šo incidentu pavēstījis ASV medijiem.

Aculiecinieku stāsti, unikāli arhīvu kadri un paša Sima Kudirkas dramatisko notikumu rekonstrukcijas, kuram šogad apritēja 90 gadu, veido dokumentālā trillera Lēciens sižetu, kas vedīs skatītāju aizraujošā kino piedzīvojumā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja