Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Izziņo Lielā Kristapa notikumu programmu un starptautisko žūriju

Nacionālā kino balva Lielais Kristaps šogad norisināsies no 1. līdz 4. februārim. Šajā periodā gaidāmas divas pirmizrādes, bezmaksas nominēto filmu seansi kinoteātros Splendid Palace un K.Suns, kā arī visā pasaulē pieejama filmu programma tiešsaistē.

Lielo Kristapu 1. februārī atklās ar Latvijas animācijas klasiķes Rozes Stiebras jaunās filmas Sirds likums pirmizrādi. Filma nominēta balvai četrās kategorijās, tostarp arī kā labākā animācijas filma. Sirds likums veidots Studijā Lokomotīve pēc novelista Jāņa Ezeriņa darba Jaunais likums un tapis sadarbībā ar gleznotāju Alekseju Naumovu. Krāšņā un krāsainā pasaka stāsta par Princesi, kas, saņēmusi neparastu dāvanu no Svešinieka, aizbēg no mājām, tā izraisot notikumu virpuli, kura galvenais vēstījums, kā norāda režisore, izrādīsies par to, cik svarīgi ir saprast savas jūtas un nebaidīties no tām. Biļetes uz pirmizrādi var iegādāties splendidpalace.lv un kinoteātra kasē.

Savukārt 2. februārī sadarbībā ar studiju Griffonmark tiks pirmizrādīta Reiņa Ūbeļa psiholoģiskā šausmu filma Dragūni. Filma saņēmusi labākās debijas filmas nomināciju. Filmas Dragūni notikumu centrā ir topošo vecāku, Pāvela un Sabīnes, nonākšana kādā veca meža ieskautā muižā, kurā saimnieko noslēpumainie Dragūnu dzimtas pārstāvji. Pēc neveiksmīga mēģinājuma tikt no groteskā meža prom abi attopas atpakaļ muižā brīdī, kad Sabīnei ir sākušās dzemdības. Biļetes uz pirmizrādi var iegādāties splendidpalace.lv un kinoteātra kasē.

No 1. līdz 3. februārim kinoteātros Splendid Palace un K.Suns norisināsies Lielā Kristapa lielā skatīšanās – iespēja bez maksas noskatīties vairākas no balvai nominētajām filmām. Kinoteātrī Splendid Palace pirmā februāra vakarā gaidāma īsfilmu programma, bet otrajā februārī – studentu filmas. Sestdienu, 3. februāri, uzsāks animācijas programma bērniem, kurā iekļauta būs arī Animācijas brigādes filma Lielais Indriķis. Kinoteātra mazajā zālē visas dienas garumā būs skatāmas balvai nominētās pilnmetrāžas spēlfilmas – Mātes piens (rež. Ināra Kolmane), Mana brīvība (rež. Ilze Kunga-Melgaile), Saule spīd 24 stundas (rež. Juris Poškus), Elpot zem ūdens (rež. Ronalds Mežmačs), Neredzamā cīņa (rež. Rainers Sarnets), Bezkaunīgie (rež. Aiks Karapetjans). Kinoteātrī K.Suns sestdienā varēs iepazīties ar pilnmetrāžas dokumentālajām filmām – Viss būs labi (rež. Staņislavs Tokalovs), Mēs tikai tagad sākam (rež. Marta Herca), Ilģuciema māsas (rež. Elita Kļaviņa), Austrumu fronte (rež. Vitālijs Manskis, Jevhens Titarenko).

Savukārt no 30. janvāra līdz 6. februārim vietnē Filmas.lv būs pieejama mūža balvas laureātes, filmu mākslinieces Ievas Romanovas retrospektīva un iepriekšējā gada apbalvoto filmu izlase.

Lielā Kristapa noslēguma ceremonija notiks 4. februārī Dailes teātrī, un tai varēs sekot līdzi arī Latvijas Televīzijā un LSM.lv. Šogad balvas starptautiskajā žūrijā strādās producente Natālija Libeta (Natalia Libet, Ukraina) un kino zinātnieks Klauss Lēzers (Claus Loeser, Vācija), režisors Jānis Ābele (Latvija), kinokritiķe Daira Āboliņa (Latvija), režisore Ieva Ozoliņa (Latvija), režisore un aktrise Indra Roga (Latvija).

Portālā LSM.lv līdz 2. februārim skatītāji var balsot par savu mīļāko filmu, kas saņems skatītāju balvu. Balvu pasniegšanas ceremonijā tiks pasniegta arī balva par mūža ieguldījumu filmu mākslā Ievai Romanovai. Tiks pasniegtas arī citas īpašās balvas: Starptautiskās kinokritiķu federācijas FIPRESCI balva, Latvijā vienīgā profesionālā filmu nozares izdevuma Kino Raksti balva, Latvijas Mobilais Telefons pasniegs balvu Gada inovācija kino mākslā, SIA Rīgas nami pasniegs kinoteātra Splendid Palace balvu Skatītāju izvēle, balvas pasniegs arī Valmiermuiža, izdevums Kultūras Diena, un izdevniecība Žurnāls Santa.

Nacionālo kino balvu Lielais Kristaps rīko biedrība Latvijas Kinematogrāfistu savienība sadarbībā ar Nacionālo Kino centru un LR Kultūras ministriju, atbalsta Rīgas dome, Latvijas Mobilais telefons un Hannu Pro.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja