Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Kinoteātrī K.Suns atzīmēs Sergeja Eizenšteina 120 jubileju

Kinotēatrī K.Suns 22. janvaŗī Nacionālais kino centrs, Latvijas Kultūras akadēmija un Latvijas Nacionālais arhīvs aicina uz kinorežisora Sergeja Eizenšteina 120. dzimšanas dienas svinībām un filmu programmu, informēja Naiconālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Filmu programmas pirmajā seansā plkst.16 pēc Dāvja Sīmaņa ievadvārdiem tiks demonstrēta Latvijas filmu izlase - Anša Epnera filma Sergejs Eizenšteins. Priekšvārds (1978), Herca Franka Atmoda (1979 ) un Dāvja Sīmaņa Escaping Riga (2014).

Otrajā seansā plkst. 19 pēc Jāņa Putniņa ievadvārdiem tiks rādīta pasaulē slavenākā Eizenšteina filma Bruņukuģis Potjomkins (1925) ar īpaši sacerētu Platona Buravicka muzikālo pavadījumu paša komponista izpildījumā.

Rīgā dzimušais kinorežisors un teorētiķis Sergejs Eizenšteins (Сергей Эйзенштейн, 22.01.1898.– 11.02.1948.) ir pasaulē slavenākais un ietekmīgākais filmu veidotājs, kas teritoriāli saistīts ar  Latviju. Par sevi Eizenšteins teicis: „Tipisks puika no Rīgas. Puisēns no labas ģimenes. Tāds es paliku līdz sirmam vecumam.”

Sergeja Eizenšteina darbi ir būtiska pasaules kinovēstures sastāvdaļa (filmas Bruņukuģis Potjomkins (1925), Aleksandrs Ņevskis (1938), Ivans Bargais (1945-48) un citas). Sergeja Eizenšteina daiļrade iedvesmojusi daudzus pasaules kinorežisorus saviem meklējumiem vai “variācijām par Eizenšteina tēmu”, un izcilā kinorežisora pēdas atrodamas arī Latvijas kinovēsturē.

Ziemassvētkos un dzimšanas dienās Rīgas puisēns visvairāk gaidījis grāmatas: “Lūk, te arī pats bērns. Viņš – sprogains un baltā kostīmiņā. Bērna acis deg nevis no sveču atspīduma, bet no prieka. Starp dāvanām vīd divu grāmatu dzeltenās muguriņas. Un, lai cik dīvaini nebūtu – tieši ar tām visvairāk saistīts bērna prieks”.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja