Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

LUX Eiropas skatītāju kinobalvu 2021 saņem filma Kolektīvs

Trešdien Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētājs Dāvids Sasoli apbalvošanas ceremonijā Strasbūrā 2021. gada LUX skatītāju balvu pasniedza filmas Kolektīvs komandai, informēja EP preses sekretārs Jānis Krastiņš.

Saņemot balvu, Kolektīva režisors Aleksandrs Nanau pieminēja filmā analizētās traģēdijas upurus un žurnālistus, kuri to atklāja. "Mēs vēlamies cīnīties pret korupciju, un mums vajadzīga neatkarīgi mediji. Sabiedrības neattīstās bez kultūras izglītības un preses brīvības. Jūsu pienākums ir atbalstīt iedzīvotājus, ieguldīt līdzekļus kultūrā un izglītībā un aizsargāt žurnālistiku," viņš sacīja, uzrunājot deputātus.

Balvai bija nominētas arī dāņu režisora Tomasa Vinterberga filma Vēl pa mēriņam un poļu režisora Jana Komasas filma Corpus Christi.

Balvas ieguvēju noteica skatītāju izvēle (50%) un EP deputātu balsojums (50%). Covid-19 pandēmija ir ļoti smagi skārusi radošo un kino industriju. Trīs balvai izvirzīto filmu demonstrēšana kinoteātros bija ierobežota, un to lielākoties aizstāja seansi tiešraidē.

Par LUX Eiropas skatītāju kino balvas uzvarētāju

Rumāņu režisora Aleksandra Nanau filma Kolektīvs (Colectiv) vēsta par ugunsgrēku, kad 2015. gadā Bukarestes klubā Colectiv dzīvību zaudē 27 cilvēki, vēl 180 gūst ievainojumus. Drīz pēc tam slimnīcās nomirst 37 ugunsgrēkā cietušie, kuru ievainojumi nav bijuši dzīvībai bīstami. Filma seko žurnālistu veiktai izmeklēšanai, kurā atklāj gan korupciju un nepotismu veselības aprūpes sistēmā, gan cilvēku drosmi un pašaizliedzību.

Kolektīvs šogad tika nominēts arī Oskara balvai kā labākā filma svešvalodā un labākā dokumentālā filma šogad.

Tiecoties sasniegt plašāku auditoriju, Eiropas Parlaments LUX skatītāju balvu piešķir sadarbībā ar Eiropas Filmu akadēmiju. EP jau kopš 2007. gada godalgo Eiropas filmas un nodrošinot balvai izvirzīto filmu titrēšanu 24 ES valodās. LUX kino balva ir iemantojusi labu reputāciju kā godalga Eiropā tapušiem kino kopražojumiem, kuri veltīti aktuāliem politiskiem un sociāliem jautājumiem. LUX skatītāju balvas piešķiršanā līdzdarbojas arī Eiropas Komisija un tīkls Europa Cinemas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja