Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Svētdiena, 26. maijs
Varis, Eduards, Edvards, Edvarts

Maza nācija, liela animācija

Režisors Reinis Kalnaellis atgriežas Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla konkursā Generation Kplus ar dziedošo Hugo un viņa neticamajiem piedzīvojumiem.

Viena vista no režisora Reiņa Kalnaeļļa iepriekšējās animācijas īsfilmas Skaitāmpanti (2016) viņa jaunākajā darbā Dziedošais Hugo un viņa neticamie piedzīvojumi (studija Rija) ir kļuvusi par dziedošo Hugo un iekarojusi šī gada Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla konkursa Generation Kplus atlases komisijas dalībnieku sirdis. Festivāls notiks no 9. līdz 19. februārim. Šī ir kārtējā reize Latvijas animācijas filmu vēsturē, kad kāds no darbiem ir iekļuvis Berlināles oficiālajā skatē. "Maza nācija – liela animācija," ārvalstu speciālistu teikto citē režisors.

Vēl vairāk – šī nav pirmā reize, kad Berlīnes festivāla programmā tiek iekļauta Reiņa Kalnaeļļa animācijas īsfilma. Pirms astoņiem gadiem Berlīnē tika izrādīts viņa debijas darbs Kad āboli ripo (2009), kurš kopumā apceļojis simt festivālu visā pasaulē. Krāsaino zīmuļu tehnikā radītais stāsts vēstī par Kaķi un viņa draugu Pelēnu, kuru rāmo ikdienu ar ābolu konservēšanu un adīšanu pārtrauc dārzā ieripojusi ola, no kuras izšķiļas pingvīnmeitene Telma.

 

Prāta vētras faktors

Animācijas īsfilmas Dziedošais Hugo un viņa neticamie piedzīvojumi galveno varoni no viņa ērtās, taču garlaicīgas ikdienas dzīves vistu kūtī izrauj divi zagļi, kuros Skaitāmpantu fani saskatīs nevienu citu kā divus dumjos draugus. Savas skaļās rīkles dēļ Hugo tiks ierauts notikumu virpulī, kas galu galā ļaus viņam piepildīt sen loloto sapni par dziedāšanu uz lielās skatuves un gozēšanos starmešu gaismā. Vistu valodā runājot – per aspera ad astra.

Šīs desmit minūšu animācijas īsfilmas scenārija autors ir grupas Prāta vētra bundzinieks Kaspars Roga. "Viņa idejas ir kā daudzstāvu mājas," par mūziķa fantāziju saka Reinis Kalnaellis, kurš Kaspara Rogas rakstīšanas talantu pirmo reizi ir saskatījis režisora Jāņa Skulmes topošās pilnmetrāžas spēlfilmas Sapņu grāmata scenārijā, pēc kura motīviem režisors Mihails Gruzdovs ir iestudējis izrādi Skudru sprints (2014) Dailes teātrī.

 

Zelta magnolija

Galveno varoni īsfilmā ir ieklukstējis Prāta vētras solists Renārs Kaupers, kurš iepriekš ir sadarbojies ar filmu studiju Rija un iedziedājis visu Latvijas bērnu himnu Joka pēc alfabēts. Divus dumjos draugus tajā ir ierunājis komiķu duets Dainis Porgants un Jānis Jarāns.

Reinis Kalnaellis atklāj, ka nākotnē viņš gribētu radīt pilnmetrāžas animācijas filmu par dziedošo Hugo un viņa piedzīvojumiem ne tikai no vienas vistas, bet arī no citu Skaitāmpantu varoņu skatpunkta. Gluži kā amerikāņu režisora Pola Tomasa Andersona slavenajā filmā Magnolija (1999), kura pirms 17 gadiem saņēma Berlīnes kinofestivāla galveno balvu Zelta lācis. Tā ir episka kinomozaīka, kuru veido vairāku savstarpēji saistītu tēlu stāsti.

Reinim Kalnaellim attiecībā uz viņa animācijas īsfilmas galveno varoni ir tālejoši plāni. "Tas būtu lieliski, ja pēc pieciem gadiem Japānā notiktu koncerts, kurā tiktu izmantotas hologrammas, cilvēki jūsmotu par Hugo un kopā ar viņu izpildītu dziesmas," drosmīgiem sapņiem ļaujas režisors, kurš Renāru Kauperu apzināti vai neapzināti virza britu mūziķa Deimona Albārna pēdās. Vai atceraties viņa izdomāto animēto grupu Gorrilaz, kuru veido četri virtuāli dalībnieki?

Martā Reinis Kalnaellis plāno izdot Skaitāmpantu interaktīvo grāmatu bērniem ar dažādiem uzdevumiem un spēlēm, kurā kā bonuss tiks pievienota animācijas īsfilma Dziedošais Hugo un viņa neticamie piedzīvojumi.

 

Lotes piemērs

To, ka Baltijas animācijas filmu varoņi var kļūt par vietējā mēroga slavenībām, pierāda jautrā un zinātkārā suņu meitene Lote no Izgudrotāju ciema. Igauņu autoru Heiki Ernitsa un Janno Peldmas radītajam tēlam ir veltīta gan puzle, gan atrakciju parks sešu kilometru attālumā no Pērnavas.

Reinis Kalnaellis stāsta, ka filmu studijā Rija top jau trešā Latvijas un Igaunijas kopražojuma pilnmetrāžas animācijas filma par šo nedaudz bezrūpīgo un traki drosmīgo, vienlaikus arī meitenīgi maigo un jūtīgo varoni. Jaunākajā darbā Lote un pazudušie pūķi viņa kopā ar savu mazo māšeli Roziju dosies meklēt senākos dzīvniekus pasaulē – pirmatnējos pūķus ugunsspļāvējus. Uz lielajiem ekrāniem filma nonāks 2018. gadā.

 

Āboli turpina ripot

2019. gadā notiks Reiņa Kalnaeļļa pilnmetrāžas animācijas filmas Āboļrauša šūpuļdziesma pirmizrāde. Tajā piedalīsies režisora debijas darbā iepazītie tēli – Kaķis, Pelēns un pingvīnmeitene Telma, kura dosies meklēt savu piekto dzimšanas dienu, jo tagad viņa dzīvo tālā un grūti sasniedzamā zemes nostūrī, kuru var neatrast ne dzimšanas diena, ne viņas draugi. Viņa var palikt četrus gadus veca uz mūžu.

"Filmā būs daudz mākoņu," saka režisors, rādot zīmējumus no sava nākamā pilnmetrāžas darba, kura galvenie varoņi tiks iesēdināti dirižablī. Viņus sagaida piedzīvojumiem bagāts un aizraujošs ceļojums, kurā ticība, cerība, sapņi un draudzība kļūst tik svarīgi kā vēl nekad. "Rosība kā vēl nekad!" piebilst Reinis Kalnaellis, kurš šo frāzi attiecina ne tikai uz sevi, bet arī uz visu Latvijas animācijas filmu nozari.

Reiņa Kalnaeļļa īsfilma Dziedošais Hugo un viņa neticamie piedzīvojumi 67. Berlīnes kinofestivālā tiks demonstrēta 14., 15. un 17. februārī. 

nformācija – www.berlinale.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja