Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Piektdien sāksies Eiropas filmu nedēļa No kurienes? Uz kurieni?

No piektdienas, 20. maija, līdz pat nākamajai ceturtdienai, 26. maijam, kinoteātrī Splendid Palace būs iespēja noskatīties plašu filmu programmu, kas veltīta migrācijas tēmai. Eiropas filmu nedēļas _No kurienes? Uz kurieni?_laikā ieeja uz katru no 11 seansiem būs bez maksas.

Filmu nedēļas plašā programma ilustrēs migrācijas tēmas aspektus Eiropas valstu kontekstā, neizvairoties arī no ikdienas attēlošanas un izaicinājumiem, tā atklās Eiropas šodienas realitāti, kas pastāv līdzās politiskajām debatēm, un, pateicoties daudzām iesaistītajām organizācijām, demonstrēs uzskatāmu sadarbību starp Eiropas valstīm.

Eiropas filmu nedēļas programmā iekļautas gan mākslas, gan dokumentālās filmas, kuras ieguvušas prominentas kino balvas, tostarp 2016. gada Berlīnes starptautiskā kinofestivāla galvenās balvas – Zelta lāča – ieguvēja Ugunis jūrā (2016., Itālija, Francija, režisors Džankarlo Rosi). Tās centrā ir Lampedūzas sala, kas kļuvusi par bēgļu krīzes priekšējo frontes līniju un pēdējos gados nokļuvusi mediju uzmanības centrā, jo tieši tur patvēruma meklējumos piestāj simtiem tūkstošu bēgļu no Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem. Eritrejā dzimušais režisors Džanfranko Rosi uz salas pavadīja vairākus mēnešus. Ugunis jūrā vienīgais seanss atklās nedēļu garo filmu programmu 20.maijā plkst. 19. Visa programmā atrodama šeit.

Eiropas filmu nedēļas ietvaros notiks arī diskusija par sociālpolitisko notikumu ietekmi uz dažādām mākslas formām. Tās nosaukums ir tāds pats kā filmu programmai No kurienes? Uz kurieni?. Trimda un bēgļu gaitas ir ietekmējušas daudzus 20. un 21. gadsimta dzīvesstāstus. Literatūra, kino, vizuālā māksla visās tās formās kļūst arī par šīs politiskās un sabiedriskās realitātes mediju, un tas ļauj māksliniekiem justies ne tikai kā šo procesu upuriem, bet arī kā radošiem cilvēkiem, kas atbildes meklē mākslinieciskā formā. Taču mākslu, kultūru un tās uztveri Eiropā ir izmainījuši arī tie cilvēki, kas – nebūdami pakļauti politiskam spiedienam vai nepieciešamībai doties bēgļu gaitās – pašsaprotami dodas īstenot savas iespējas citās valstīs.

Šajā diskusijā piedalīsies dokumentālā kino režisors, Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros notiekošā ArtDocFest programmas kurators, kinorežisors Vitālijs Manskis, Eiropas filmu nedēļas programmā iekļautās dokumentālās filmas Partizāna dēls autors Zanjars Adami, kā arī vācu žurnāliste Sineba El Masrara, kuras ģimene nāk no Marokas. Diskusijas moderators – režisors Gints Grūbe.

Diskusija notiks 23. maijā plkst.15.30 Eiropas Savienības mājā Rīgā. Tā būs angļu valodā, ieeja – bez maksas. Pēc diskusijas plkst. 17 būs iespējams noskatīties Zanjara Adami filmu Partizāna dēls.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja