Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Pirmizrādi piedzīvos filma par Daini Īvānu

9. novembrī notiks pirmizrāde dokumentālai filmai Īvāns, kuras režisors ir Andrejs Verhoustinskis un scenārija autore Nora Ikstena, informējs studijas Ego Media pārstāve Ieva Krivma.

Dainis Īvāns, viens no spilgtākajiem Latvijas Jauno laiku vēstures līderiem, filmā saka, ka bērnībā vēlējies kļūt par Lāčplēsi, kura mutē Rainis licis vārdus: "Nav pagātnei varas, mans ceļš ir jauns." Par Latvijas pagātni un tagadni Īvāns stāsta bez noklusējumiem un politiski klišejiskiem tekstiem. Viņš uzskata, ka vara degradē cilvēku.

Filma Īvāns tapusi gada garumā, filmēšanas grupai izbaudot Daiņa Īvāna uzticēšanos un viesmīlību viņa dzimtas mājās Īvānos. Kinolentē redzami unikāli kadri no vēstures arhīviem un Daiņa Īvāna personiski filmētajām ģimenes kinohronikām.

Nora Ikstena par filmu saka: "Mēs kopā jutāmies brīvi un nepiespiesti - gan runājot par vēsturiskiem Latvijas momentiem, gan cilvēciskām uzvarām un drāmām, gan sekojot Daiņa harmoniskajai ikdienai lauku darbos. Sviedām medu, gājām sēnēs, rakām kartupeļus. Es, piemēram, nezināju, ka bišu stropus ieziemo ar kaltētām, čaganām meža papardēm. Neaizmirstams ir mūsu brauciens pa Daugavas lokiem kopā ar Daini un Artūru Snipu. Tieši viņi pirms nu jau teju trīsdesmit gadiem uzsāka cīņu pret Daugavpils HES celtniecību. Dainis mūs aizveda uz Slutišķiem, vecticībnieku sādžu, kur kalnā ar mani notika kaut kas atklāsmei līdzīgs. Es zināju, ka te atgriezīšos, un atgriezos. Artūra Snipa emocionāli aprakstītā epizode par Slutišķu kapsētas izrakšanu pirms HES celtniecības, iedvesmoja mani, rakstot jaunu stāstu. Ar visu šo es gribu teikt, ka viens radošs notikums noved pie cita, ja vien viss ir īsti un patiesi. Tieši tāda bija sajūta ar Daini - īsti un patiesi, bez uzspēles un tēlošanas."

Andrejs Verhoustinskis: "Pirmkārt, esmu ļoti pateicīgs filmas varonim, ka viņš piekrita mūs uzņemt un atbalstīja mūsu ideju par filmas tapšanu. Tas nav vienkārši, kad tavā dzīvē ielaužas cilvēki ar kameru, seko ikdienā un svētku reizēs, turklāt Dainim aktīvās politiskās dzīves laikā publicitātes ir bijis pārpārēm. Filmu ir bagātinājis arī unikāls Daiņa paša jaunībā safilmētais 16mm arhīvs - vizuāls Daiņa personības atspulgs. Tur spilgti parādās Daiņa panteisms, dabas mīlestība, liriskums."

Filma tapusi studijā Ego Media un to bez minētajiem autoriem veidojuši arī montāžas režisore Madara Didrihsone, komponists Jēkabs Nīmanis, skaņu režisors Anrijs Krenbergs un filmas producents Guntis Trekteris.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja