Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Trilleris bez plāna B

"Es centos strādāt ar vēsu galvu," par savu jaunāko filmu Pirmdzimtais saka režisors Aiks Karapetjans.

Maija beigās Kannu kinofestivāla tirgus sadaļā Marche du Film tika izrādīts režisora Aika Karapetjana psiholoģiskais trilleris Pirmdzimtais. Šo seansu bija noorganizējusi starptautiskā filmu izplatīšanas kompānija Reel Suspect, ar kuru Latvijas Studija Lokomotīve sadarbojas jau atkārtoti.

 

Saturiska un formāla tīrība

Pagājušajā gadā filmas producents Roberts Vinovskis tika iekļauts Eiropas kino profesionāļu divdesmitniekā Producers on the Move, tas viņam deva iespēju Kannu festivālā popularizēt Aika Karapetjana topošā kinodarba materiālu, kurš ir ieinteresējis Reel Suspect pārstāvi Mateo Lovadinu. Roberts Vinovskis stāsta, ka neilgi pirms šī gada Kannu kinofestivāla viņi ir noslēguši līgumu ar šo kompāniju un jau pirms festivāla sākuma Reel Suspect ir izdevies pārdot Aika Karapetjana jaunākā kinodarba izrādīšanas tiesības vairākās teritorijās, arī tādās lielvalstīs kā Ķīna un Turcija.

"Tas ir līdzīgi kā citās nozarēs, piemēram, pārtikas biznesā. Ja zemnieks audzē kartupeļus un bietes, viņš nevar tos aiznest taisni uz lielveikalu. Tam pa vidu ir starpnieks, kurš savāc ražu no daudziem audzētājiem un nogādā pārdevējam," skaidro filmas Pirmdzimtais producents Roberts Vinovskis.

Psiholoģiskais trilleris Pirmdzimtais ir trešā Aika Karapetjana pilnmetrāžas spēlfilma. Pirms tam ir tapis režisora debijas darbs Cilvēki tur (2012) un šausmu filma M.O.Ž. (2014). "Es centos uzņemt ļoti tīru filmu – gan saturiski, gan formāli," sarunā ar KDi atklāj Aiks Karapetjans. "Centos strādāt ar vēsu galvu. Tu vairāk netaisi filmu kā pēdējo, jo tev ir sajūta, ka būs nākamā," paskaidro Aiks Karapetjans. Visas viņa filmas tapušas sadarbībā ar Studiju Lokomotīve un operatoru Jāni Eglīti.

 

Tikai viņa un neviena cita

Filma ir stāsts par 40 gadu vecu arhitektu, kurš cenšas atjaunot reputāciju sievas acīs pēc incidenta ar laupītāju – šis negadījums izraisa neparedzamu notikumu ķēdi. Galvenajās lomās – Kaspars Znotiņš, Maija Doveika un Kaspars Zāle.

Aiks Karapetjans saka – daļa no viņa rakstītā scenārija ir par viņu un viņa problēmām, kuras skatītāji varētu atrast arī sevī. Uz jautājumu, vai var vilkt paralēles starp viņa filmu un viņa kļūšanu par tēvu, režisors atbild, ka tā ir sakritība – par šo jaunumu viņš ir uzzinājis filmas tapšanas laikā.

"Tāpat kā Oļegs Aleksejevs uzzināja, ka viņam būs trešais bērns, un Konstantīns Smirnovs uzzināja, ka viņam būs otrais bērns, un tad es visiem teicu, ka mums vajag ātrāk pabeigt šo filmu," par saviem kolēģiem stāsta Aiks Karapetjans. Latvijā filmas pirmizrāde notiks septembrī.

Interneta plašumos jau ir izceļojies Pirmdzimtā kadrs, kura ziemīgās ainavas centrā ir redzams Kaspara Znotiņa intelektuālis ar apaļām brillītēm un līdz asinīm noberztu vaigu. "Šo lomu es rakstīju īpaši Kasparam Znotiņam, lai arī nebiju runājis ar viņu," norāda Aiks Karapetjans. "Pēc scenārija pabeigšanas es devos pie Kaspara Znotiņa, baidīdamies, ka viņš varētu pateikt nē, jo man nebija cita plāna," atceras režisors. Viņš Kasparu Znotiņu uzskata par ļoti spēcīgu aktieri un īpaši novērtē viņa spēju sava varoņa dinamiku atklāt iekšēji, nevis caur ārējām izpausmēm.

Savukārt Maiju Doveiku Aikam Karapetjanam ir ieteicis režisors Kirils Serebreņņikovs, kas tajā laikā Latvijas Nacionālajā teātrī ir iestudējis izrādi Raiņa sapņi (2015), kurā aktrise atveidoja vienu no galvenajām lomām. "Es paskatījos un sapratu – tikai viņa un neviena cita," saka Aiks Karapetjans. "Maija Doveika ir ļoti skaista un seksīga sieviete, kurā vienlaikus ir kaut kas tumšs. Mani fascinē šis kontrasts. Viņai piestāv femme fatale tēls, kurš ir sievišķīgs un maigs, bet tajā pašā laikā tev ir bail no viņas, jo tu nezini, ko no viņas var sagaidīt."

Vēl vienu svarīgu lomu filmā spēlē jaunais aktieris Kaspars Zāle, kurš vairākas lietas ir darījis pirmo reizi – filmējies kails, mācījies braukt ar motociklu, piedalījies seksa ainā un kritis no liela augstuma. "Vecīt, nevienā citā filmā tev nebūs tādas pieredzes!" aktieri motivējis režisors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja