Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Oskars bez pārsteigumiem

Diez vai kādu pārsteigšu, apgalvojot, ka ar katru gadu Oskaru izdales ceremonija kļūst par vienu no vislabāk paredzamajiem izklaides industrijas un Holivudas kā tās globālā centra slavināšanas rituāliem. Uz šī fona kaut kā liekulīgi skan ceremonijas sagatavošanas laikā skanošās organizatoru žēlabas - diez kādēļ gan Oskars zaudē reitingus un auditorijas uzmanību? Tieši tāpēc, ka ir tik paredzams!

Minimāla intriga

Vai kāds jau kopš oktobra šaubījās, ka akadēmijas mīluļa, allaž pieklājīgā Bena Afleka patriotiskā ķīlnieku krīzes filma Argo, kas auditorijas pievilināšanas nolūkos papildināta ar komiskiem mājieniem Holivudas (kā īstenās pasaules vēstures mitoloģizētājas) virzienā, nekļūs par galveno pretendenti uz "galveno" Oskaru? Nešaubījās, un šo sajūtu tikai stiprināja dažādo balvu birums, kuras Argo saņēma, tā teikt, ceļā pēc Oskariem. Intriga, kaut minimāla, bija šāda: vai tiešām akadēmija atļausies ignorēt klasiķi Stīvenu Spīlbergu, kura vēsturiskais opuss Linkolns jaudas ziņā "iekabina" pieciem tādiem Argo? Atļāvās, jo akadēmija suvenīru pietaupīja šīs grandiozās freskas dvēselei - tiešām ģeniālam aktierim Danielam Dejam-Lūisam, kas kļuva par 85. ceremonijas rekordistu - pirmo aktieri/vīrieti galvenajā lomā, kura rokās statuete nonākusi trīs reizes. Kaut Oskaru Lūiss pelnīja arī par asprātīgāko un gudrāko pateicības runu šogad - "Stīvena pirmā ideja bija Linkolna lomā uzaicināt Merilu Strīpu, savukārt es sapņoju nospēlēt Mārgaretu Tečeri, un man pašam gribētos gan redzēt abas šīs filmas" (joka ironiskā sāls ir apstāklī, ka abi - Strīpa ar Lūisu - ir "visoskarotākie" aktieri pasaulē, faktiski - viņiem jau vienalga, ko tēlot - var viens otra lomas aizņemties).

Izvairās atzīt Tarantīno

Privāti man, protams, žēl, ka Oskara balva labākās aktrises kategorijā "aizgāja" pie neapšaubāmi talantīgās Dženiferas Lorensas (nevis tika Emanuelai Rivai vai Džesikai Česteinai par daudz iespaidīgākām un grūtākām lomām filmās Amour un Zero Dark Thirty). Jo darbs Optimista stāstā ne tuvu nav salīdzināms ar šīs pašas aktrises lomu Ziemas kaulā/Winter bone (Oskara nominācija pērn).

Akadēmija iet nevis laikam pa priekšu, pamanot vērtīgo (varbūt pat avansā), bet velkas astē, ar nokavēšanos atzīmējot acīmredzamo balvas kandidāta meistarību, tikai mazāk vērtīgā, spēcīgā darbā. Tieši tā, manuprāt, 2006. gadā jau notika ar Angu Lī, kuram nepiešķīra Oskaru par labāko un kontekstā arī drosmīgāko filmu Kuprainais kalns (togad uzvarēja Pola Hegisa Sadursme/Crash - kāds maz atceras šādu filmu?). Likteņa ironija, ka gan 2006. gadā, gan šogad Lī sacentās vienā kategorijā ar Spīlbergu (toreiz - Argo idejiskās līdzinieces ķīlnieku filmas Minhene autoru). Rezultāts - Spīlbergam nulle, Lī labākā režisora tituls abos gados.

Par Annas Hetavejas desmit minūšu dziedošās Fantīnes lomas izteiksmīguma triumfu Nožēlojamajos reti kurš šaubījās - protams, garantēts Oskars otrā plāna aktrisei. Mulsinošs ir kas cits - Kristofam Valcam piešķirt otrā plāna Oskaru par absolūti identisku lomu, kādu aktieris jau tēloja Bīstamajos mērgļos, - tas nozīmē, ka akadēmija nenovērtē šī spējīgā aktiera talantu. Nu, bet Kventins Tarantīno atkal atgriezās turpat, kur sācis - pie atzinības par labāko scenāriju (viens Oskars par to jau ir - 1995. gadā par Lubenes scenāriju). Nez kādēļ ASV Kinoakadēmija spītīgi izvairās atzīt Tarantīno par vienu no pasaulē spēcīgākajiem gadsimtu mijas režisoriem, kas prot ne tikai "spocīgus stāstus" sacerēt, bet ir mainījis veselas paaudzes kinovalodu un kino uztveri.

Personīgs prieks, bez šaubām, par Mihaela Hanekes Oskaru (viņa Mīlestība/Amour šonedēļ startē Rīgā) un Adeles šarmējošo vienkāršību uzvedībā. Tas, ka viņa labi dzied, ir zināms arī bez Skyfall balādes.

Rezumējot - Oskars bija neprātīgi garlaicīgs, bez pārsteigumiem, bez labiem jokiem. Ja par labiem jokiem ceremonijā neuzskata populārās filmas lācēna Teda atzīšanos, ka viņš ir ebrejs Teodors Šapiro, vai Kristenu Stjuarti, kas izskatījās tik ļoti "sašņaukusies", ka sacēla veselu tvitervētru - jauna Lindsija Loena?

Pilns laureātu saraksts: http://oscar.go.com/nominees

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja