Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Almodovara un Krusas "Zaudētie apskāvieni"

Otrdien preses skati Kannu festivālā piedzīvoja viena no konkursa programmas spilgtākajām filmām – Pedro Almodovara un Pēnelopes Krusas kopdarbs – filma "Zaudētie apskāvieni"( "Los Abrazos Rotos"; "Broken Embraces"). Spāņu režisors, kura kontā ir vairāki Oskari, arī viens no Eiropas kino spilgtākajiem autoriem – traģikomēdiju un paradoksu meistars, žanru miksētājs un virtuozs stila meistars, piedāvāja zaudētas mīlestības drāmu.

Filmas galvenais varonis ir Mateo Blanko ir režisors, kurš acu gaismu zaudējis autoavārijā. Traģiskajā negadījumā bojā gājusi arī viņa mūža mīlestība – Lena (Pēnelope Krusa). Toreiz aktrise iesācēja filmā, ko producējis viņas mīļākais – bagāts, par Lenu daudz vecāks biznesmenis. Laiks pēc Lenas nāves Mateo ir bijis smags – saistīts ar citas identitātes meklējumiem. Viņš tagad sevi sauc par Hariju Keinu – ar šādu pseidonīmu Mateo visu mūžu rakstījis scenārijus, ar šādu vārdu viņš bija piereģistrējies viesnīca kopā ar Lenu abu pēdējās brīvdienās kādā kūrortā.

Filmas darbība sākas mūsdienās, taču atsviež mūs četrpadsmit gadus senā pagātnē – 90.gados, kādas filmas uzņemšanas laikā. Lena, kas kļuvusi par bagāta veca vīra mīļāko naudas vārdā (iegansts svēts – smagi slims, kopjams tēvs), ierodas pie režisora Mateo, vēloties īstenot savu sapni par aktrises karjeru.

"Zaudētajos apskāvienos" Almodovars aizraujas gan ar 90.gadu faktūru, gan kādreiz paša atklātās Pēnelopes Krusas vizuālo skaistumu, teiksim, pielaikojot viņai dažnedažādas parūkas un tērpus (krāšņā kino provju ainā). Almodovars, nenoliedzami, skatās uz Lenu (Krusu) ar tikpat mīloša režisora acīm kā viņa filmas galvenais varonis Mateo/Harijs. Protams, abu attiecības kļūst intīmas, izsaucot Lenas bagātā drauga agresivitāti.

Taču pat tik fatālās kaislībās Almodovars atrod telpu ironijai, humoram, un arī parafrāzēm par savu filmu "Sievietes uz nervu sabrukuma robežas", kas savulaik viņam atnesa pirmo "Oskara" nomināciju un pasaules slavu. (Šī Almodovara filma gan hronoloģiski tapusi jau 1988.gadā). Tomēr Lena filmējas filmā, kas līdz vissīkākajai detaļai ir līdzīga paša Almodovara "Sievietēm uz nervu sabrukuma robežas" – tās pašas dekorācijas, situācijas, teksti, replikas, vien aktrises citas...

Vairāk – SestDienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja