Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Atklāta piemiņas plāksne režisoram Hercam Frankam

20.jūnijā pie nama Rīgā, Lāčplēša ielā 29 atklāta piemiņas plāksne izcilajam kino dokumentālistam Hercam Frankam, informēja Latvijas Kinematogrāfistu savienības pārstāve Ieva Romanova.

Lāčplēša ielas namā meistars dzīvojis no 1960. līdz 1993.gadam. Piemiņas plāksnes autors ir mākslinieks Jānis Strupulis.

Kinorežisors un scenārists Hercs (Gerceļs) Franks (17.01.1926.- 03.03.2013.) ir pasaulē vispazīstamākais Latvijas dokumentālo filmu autors, viens no kādreiz slavenās Rīgas dokumentālā kino skolas dibinātājiem un spilgtākajiem pārstāvjiem. Viņš ir scenārija autors dokumentālajai spēlfilmai Baltie zvani (1961), kas ierindota 100 labāko pasaules īsfilmu sarakstā. Franka filmām raksturīgs filozofisks dziļums un mākslinieciska tēlainība, kas tās paceļ pāri dominējošam virzienam, kad tiek izmantota tikai dokumentālā kino informatīvā funkcija. H.Franks kā režisors uzņēmis ap 40 filmu. 1978.gadā tapis pasaules slavu guvušais šedevrs Vecāks par 10 minūtēm (operators J. Podnieks). Šī filma, kas praktiski sastāv no viena nemontēta kadra, pārsteidz ar savu ģeniāli vienkāršo ideju un filozofisko ietilpību. Tā kļuvusi par pasaules kino klasikas faktu ar sekotājiem pasaules prominentāko režisoru vidū.

Kopš 1993.gada Hercs Franks dzīvoja Izraēlā un turpināja aktīvi strādāt arī Rīgā. Daudzas festivālu balvas guvusi filma Flashback, kas ir īpatnējs pašportrets, izcils pašanalīzes piemērs. Ilgus gadus Hercs Franks veltījis filmai Mūžīgais mēģinājums (1994. līdz 2008.gads). Strādājot pie šīm filmām, Hercs Franks kļuvis arī par savu filmu operatoru.

Meistars ir bijis gaidīts viesis daudzās pasaules augstskolās un profesionāļu meistarklasēs, guvis neskaitāmus apbalvojumus pasaules kino festivālos. 2011.gadā Hercs Franks tika apbalvots ar III pakāpes Triju Zvaigžņu ordeni un iecelts par Latvijas Kultūras akadēmijas Goda profesoru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja