Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Cēsu pilī viduslaiku varoņiem veltīta filmu skate

Cēsīm nenoliedzami piestāv brīvdabas filmu seansi. Paralēli Cēsu Mākslas festivāla sarūpētajiem ekskursiem Itālijas neoreālisma vēsturē no 10. līdz 12. augustam Cēsīs notiks jau par tradīciju kļuvusī vēsturisko filmu skate, ko pasākuma organizētāji tikai liekas pieticības dēļ nedēvē par vēsturisko filmu festivālu.

Trīs dienās divās Cēsu pils Rietumu torņa zālēs un, iestājoties vakara krēslai, brīvā dabā uz lielā ekrāna Pils dārzā un Pils parkā Riekstu kalnā tiks izrādītas sešas spēlfilmas, divas dokumentālās filmas un viena animācijas filma bērniem.Filmu vidū ir nozīmīgas kinovēstures «vienības». Īpašs notikums (sestdien, 11. augustā, plkst. 21.30 pils dārzā) ir izcilā vācu režisora Frica Langa filma Nībelungi: Zīgfrīds (Vācija, 1924) – vizuāli izsmalcināts darbs, kas vēstures ironisko un traģisko pavērsienu dēļ kļuva arī par totalitārās Vācijas ideoloģijas «rotu», līdzīgi kā Riharda Vāgnera mūzika. (Cēsīs filmas skati pavadīs Vidzemes kamerorķestris A. Veismaņa vadībā.) Arī pats Frics Langs ir unikāla, daudzšķautņaina personība, kuras devums kinovēsturē ietver gan Nībelungu sāgas iemiesojumu kino, gan pasaulē pirmo antiutopiju – filmu Metropole, kas netieši ietekmējusi fantastikas žanra attīstību, īpaši amerikāņu kinovēsturē. Langs pēc emigrācijas – aizbēgšanas no totalitārās Vācijas – kļuva arī par vienu no nozīmīgākajiem amerikāņu 40.–50. gadu režisoriem, veidodams film noir šedevrus.

Būtiski, ka filmu skati papildinās kopumā trīs lekcijas – viena no tām būs kino teorētiķa un režisora Dāvja Sīmaņa skatījums uz Nībelungu paradoksu: Nībelungi – jaunā varonība un kļūda (sestdien, 11. augustā, plkst. 11.00 Mestra zālē). «Filma, kuras intelektuālā un mākslinieciskā sarežģītība apvienoja gan klasiskās poēmas Nībelungu dziesma mitoloģiju, gan Frīdriha Nīčes ideālus, gan Riharda Vāgnera totālā mākslas darba koncepciju, turklāt kalpojot par izcilu piemēru visai vācu kino ekpresionisma kustībai, izrādījās, strādā pati pret sevi. Zīgfrīds, viņa labticība, netikumu trūkums un bezbailīgā varonība pretēji filmas iecerei un izpildījumam kļuva par ideoloģisku simbolu totalitārajai Vācijai, bet viņa filmiskais tēls – par paraugu turpmākajiem vienkāršotajiem viduslaiku varoņiem vēsturiskajās kostīmfilmās,» uzskata Dāvis Sīmanis.

11. augustā no plkst. 11.00 līdz 13.00 Cēsu viduslaiku pils Mestra zālē notiekošo lekciju ciklu papildinās arī divu ārzemju ekspertu stāstījums – Čehijas Republikas vēstniecības pārstāvja Mihala Korecka lekcija Divu ideoloģiju tikšanās 1957. gada filmā Jans Žižka un vēstures zinātņu doktora Džona Aberta (ASV) lekcija Robins Huds kā antinacists un protokomunists. Filmas Robina Huda piedzīvojumi (1938) politiskais un sociālais konteksts. Protams, programmā iekļautas arī filmas, kuras bijušas par iemeslu šīm lekcijām, – tā ir gan filma Jans Žižka (Čehoslovākija, 1957), gan ASV 1938. gada filma ar sava laika superzvaigzni Duglasu Fērbenksu galvenajā lomā Robina Huda piedzīvojumi. Turklāt šī filma, gluži tāpat kā Latvijas kino klasika – filma Lāčplēsis (1930), tiek piedāvāta bez maksas. Noteikti vērts piedzīvot arī vācu dzīvā klasiķa Vernera Hercoga šedevru ar absolūtu pašiznīcināšanās spriedzi – Agirre – Dieva dusmas (1972), savukārt ironiski uz vēstures procesiem un varoņiem ļaus paskatīties britu komiķu darbs Montijs Paitons un Svētais grāls (1975).

Kur, kad? 10.–12. augustā Cēsu viduslaiku pilī

Plašāk: www.filmuskate.cesis.lv. Biļetes: www.bilesuparadize.lv

Piektdiena, 10. augusts


Pils rietumu tornis
18.00 Azūrs un Asmārs. Meklējot princesi (Francija, 2006).

Pils dārzs
22.00 Agirre – Dieva dusmas (Vācija, 1972)

Sestdiena, 11. augusts


Pils Rietumu tornis
15.00 Azūrs un Asmārs. Meklējot princesi (Francija, 2006)
14.30 Jans Žižka (Čehoslovākija, 1957)
17.30 Lāčplēsis (Latvija, 1930) BEZ MAKSAS
18.00 Ričards Lauvassirds (Lielbritānija, 2009)

Pils dārzs
21.30 Nībelungi: Zīgfrīds (Vācija, 1924)
Filmai pavadījumu spēlēs Vidzemes kamerorķestris A. Veismaņa vadībā.

Svētdiena, 12. augustā


Pils Rietumu tornis
15.00 Azūrs un Asmārs. Meklējot princesi (Francija, 2006)
17.30 Montijs Paitons un Svētais grāls (Lielbritānija, 1975)
17.00 778 – Rolanda dziesma (Spānija, 2011)

Riekstu kalns, Pils parks
22.00 Robina Huda piedzīvojumi (ASV, 1938) BEZ MAKSAS

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja