Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

DVD formātā izdotas filmas Cilvēki tur un Ābols upē

Sērijā Latvijas filma iznākuši divi jauni DVD izdevumi - Aika Karapetjana spēlfilma Cilvēki tur (2012) un Latvijas kultūras kanonā iekļautā Aivara Freimaņa filma Ābols upē (1974), informēja projekta pārstāve Liene Ančupāne.

2012. gadā uz kinoteātru ekrāniem iznākusī režisora Aika Karapetjana filma Cilvēki tur guva negaidīti plašu un skaļu rezonansi, un savu aktualitāti nezaudē arī šodien. Tā ir pirmā ar valsts atbalstu tapusī filma, kas filmēta krievu valodā. Cilvēki tur ir filma par cilvēkiem šeit – mūsdienu Latvijā, kur mūsu realitāte ir divkopienu sabiedrība kā integrācijas politikas neveiksmes spilgts apliecinājums. Tomēr Aika Karapetjana darbs stāv pāri uzkultajām nacionālajām kaislībām, jo tas loģiski un pārliecinoši ir ienesis Latvijas kinopieredzē līdz šim spēlfilmu veidotāju faktiski ignorētu realitātes slāni – noteiktas Latvijas krievvalodīgo daļas pieredzi un pasaules izjūtu.

DVD iekļauti dokumentāli materiāli no filmas tapšanas aizkulisēm, kā arī intervijas ar aktieriem.

Pirmo reizi DVD formātā izdota arī filma Ābols upē. Darbs iekļauts Latvijas kultūras kanonā. Filmas scenārija autors un režisors ir viens no atzītākajiem kino dokumentālistiem Aivars Freimanis, operators Dāvis Sīmanis, lomās Akvelīna Līvmane un Ivars Kalniņš. Kā teic kino kritiķe Dita Rietuma, šī filma ir neparasts gadījums Latvijas kino vēsturē — dokumentālā vidē uzņemta spēlfilma, iespējami maz iejaucoties īstās dzīves norisēs, vairumā gadījumu tās tikai provocējot, ne inscenējot. Rezultātā — patiesa un nevainīgi tīra laikmeta skice, kas nonākusi sava laika pasaules kino avangardā, unikāla filma Latvijas kino kontekstā, kas tapusi kā improvizācija un radošais eksperiments. Galvenās lomas atveidot uzaicināti iesācēji, toreiz vēl popularitātes neskartie jaunie aktieri Akvelīna Līvmane un Ivars Kalniņš, liekot viņiem iekļauties Zaķusalas reālajā dzīvē un cilvēkos, vienlaicīgi izdzīvojot mīlas stāstu.

DVD izdevumā redzamajai filmas versijai ir pilnībā digitāli restaurēts attēls un skaņa. Izdevums papildināts ar unikālu izziņas materiālu – dokumentālu filmu Ābols upē. Filmas arheoloģija, ko veidojušas režisore Agita Cāne-Ķīle un scenāriste Daira Āboliņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja