Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Festivālā Baltijas pērle būs vairāk nekā 40 starptautiskos festivālos novērtētas filmas

Šonedēļ preses konferencē kinofestivāla Baltijas pērle ģenerāldirektore Marina Ļipčenko un kinokritiķe Daira Āboliņa stāstīja par rudenī gaidāmā kinofestivāla programmu.Šoruden festivāls Baltijas pērle aicinās skatītājus uz kinozālēm Rīgas Kongresu namā un Splendid Palace no 15. līdz 25. septembrim.

Kino mīļiem būs iespēja izvēlēties baudīt saistošākās no vairāk nekā četrdesmit filmām, kuras guvušas publikas un žūriju ievērību nozīmīgākajos starptautiskajos kinofestivālos, portālu Diena.lv informēja festivāla organizatori. 15. septembrī līdz ar festivāla atklāšanu savu vēsturisko nosaukumu – Splendid Palace - atgūs kinoteātris Rīga.Baltijas pērles programmā iekļautas trīs retrospektīvas: Holivudas leģendas - laikmeta kinosimboli (G. Garbo, R. Heivorte, M. Dītriha, V. Lī, O. Hepberna),  Šedevru atgriešanās (O. Velsa _Lieliskie Emberson_i, T. Malika Debesu dienas), kā arī Kino & klasika: zudušo laiku meklējot (S. Poteres _Orland_o, L. Viskonti Nāve Venēcijā).

Īpaša programma Kino un mode aicinās ielūkoties izcilāko kuturjē dzīvē (Ī. Senlorāns, Valentīno, K. Diors, K. Lāgerfelds) un modes namu aizkulisēs. Tajā atrodama arī O. Niklausa filma Sarkanais paklājs: kailā patiesība, kuru mēģināts plaši neafišēt, jo tā bez kompromisiem atsedz modes industrijas neiedomājamo virtuvi.

Baltijas pērle izraudzījusies arī krietnu riekšavu intriģējošāko filmu no tām, kuras tapušas 2010. un 2011. gadā. Kino cienītājus priecēs Pedro Almodovara, Larsa fon Trīra, Aki Kaurismeki, Bēlas Tarra un daudzu citu talantīgu un godātu režisoru jaunākie darbi, kā arī spožas debijas.

Augstvērtīgā erotiskā kino programma, kas ar tabu graušanu rosinās diskusiju par mākslas robežu pastāvēšanu, nav bijusi mērķtiecīga festivāla iecere. “Tā radās,” skaidro M. Ļipčenko, “jo no dziesmas vārdus neizraut - šīs filmas atspoguļo kinovidē valdošās vēsmas.” Un tā Rīgas auditorijai nepaslīdēs garām pasaulē pirmā trīsdimensiju erotiskā filma - Honkongā uzņemtā Sekss un Dzen 3D - ekstremālā ekstāze.

Daudzveidīgajā filmu klāstā ir trīs kinodarbi, kurus festivāls piekodina nepalaist garām: Deivida Līna Īsā tikšanās, Vudija Allena Visi teic, ka es tevi mīlot, kā arī Džailza Fostera Būt karalim.

Festivāla ģenerāldirektore norāda, ka jau iespējams iegādāties vairāku veidu abonementus, kas ļauj noskatīties izvēlētās filmas par ļoti izdevīgu cenu, un biļetes uz 16. septembrī Rīgas Kongresu namā par godu festivāla atklāšanai rīkoto Kino provokāciju nakti. Seanss sāksies plkst. 24 ar Kannu kinofestivālu sabangojušo filmu - austrāliešu debitantes Džūlijas Lī kinolenti Guļošā skaistule, ko režisore radījusi ar mērķi šokēt skatītājus, lai tie neticētu savām acīm. Spirgtumu nakts kino maratonam piešķirs japāņu erotiskais mūzikls Zemūdens mīlestība, bet noslēgumā - godalgots, nervus stindzinošs stāsts par savdabīgu veidu, kā uzmundrināt ģimenes attiecības un pārvarēt pusmūža krīzi, - Toma Tikvera filma Trijatā.

Kinofestivālu Baltijas pērle 15. septembrī atklās 20. - 30.gadu stilistikā uzņemtā melnbaltā franču kinolente Mākslinieks, kas kļuva par patiesu sensāciju 2011. gada Kannu kinofestivālā, izpelnoties visilgākās ovācijas un kritiķu sajūsmu. To augstu novērtēs kā izsmalcināti intelektuāļi, tā bērni.

Ieskandinot atgriešanos pie lielajiem vārdiem, īpašais goda viesis šogad būs mūsdienu ievērojamākais korejiešu kinorežisors Kims Kiduks, kurš pēc trīs gadu klusuma perioda atgriezies ar unikālu kinematogrāfisko pašportretu Arirang.

Kino kritiķe D. Āboliņa neslēpa, ka pārliecinošā programma viņu gluži vai satrauc ar savu šarmu un dziļumu, jo atliek vien noskatīties 20 filmas no Baltijas pērles septembra piedāvājuma, kas ietver pat Kleopatru un Vējiem līdzi, lai itin mierīgi varētu izlaist pirmo kursu kino augstskolā. Viņa aicināja izprast šo filmu ciešo saistību ar pašreizējo vēsturisko nogriezni un neatstāt novārtā arī jauno kinogaumi diktējošās filmas.

Pašlaik ir spraiga pirmssvētku darba duna, tomēr M. Ļipčenko atzina, ka jau aktīvi sākta gatavošanās nākamā gada rudenim, jo tad gaidāma vērienīga festivāla Baltijas pērle divdesmit gadu jubilejas atzīmēšana.

Detalizēta informācija - www.balticpearl.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagast...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja