Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Izļodzījies vai izļodzīts?

Pirms kāda laika referenduma gaismā medijos parādījās deputāta viedoklis, ka latviešu pašu identitātes jautājums ir galīgi izļodzījies. Nevar nepiekrist, taču šajā visai atsvešināti skanošajā izteikā parādās hroniska Latvijas politiķu kaite divdesmit gadu garumā – ļaunuma sakni meklēt kaut kur ārpus sevis.

Nu gluži kā ar filmu Kolka Cool – negribas uzņemties atbildību un tik ļoti gribas norobežoties no realitātes, kas filmā godīgi parādīta. Jāķeras pie mākslas vētīšanas un diktāta vadonisma tradīcijās – liecībām par mūsu valdīšanas laiku jābūt iedvesmojošām, jestrām un pozitīvām!

Valodas un valodas glabātājas – literatūras – joma, saņemot visliesāko valsts finansējumu gadu garumā un stāvot uz vēstures eskalatora, Latvijā ir pakāpeniski un nenovēršami slīdējusi uz leju nebūtībā. No Latvijas valodiskās kultūras skatuves šajā laikā viens pēc otra izzuduši kultūras nedēļraksti, gada grāmatas, literatūras almanahi un žurnāli. Vienīgais literatūras žurnāls Latvju Teksti iznāk ar tādu pašu regularitāti kā savulaik trimdas iedibinātais rakstu krājums kultūrai un brīvai domai Jaunā Gaita ASV, proti, četras reizes gadā. 

It īpaši pēdējā laikā, tuvojoties izprovocētajam referendumam par valodu, visu laikam dzirdam – latviešu valoda un kultūra ir mūsu valsts un identitātes pamatu pamati, valoda un kultūra ir tas, kādēļ šī valsts tikusi dibināta… Piedodiet, bet kur šiem postulātiem ir finansiāls segums? Vai tie gadījumā nav tukši un čaukstoši kā vecas lapseņu pamestas ligzdas bēniņos? Kādēļ izpratne par valsts pamatiem tiek imitēta, nevis pamati uzturēti un stiprināti?

Te vien daži skaitļi, kas raksturo Baltijas valstu rūpi par kultūras pieejamību – valsts finanses grāmatu iepirkumiem bibliotēkām 2012. gadā latos – Igaunijā 1, 17 miljoni, Lietuvā – 0,8 miljoni, Latvijā – 4 tūkstoši latu. Igaunijā ar Kultūras ministrijas un Kultūrkapitāla fonda finansējumu regulāri iznāk septiņi literatūras žurnāli.

Nupat VKKF padome sadalīja Latvijas Valsts mežu piešķirtos līdzekļus mērķprogrammām, izslēdzot no guvēju saraksta literatūru. Dīvaini. LVM ir valstij piederoša kapitālsabiedrība, tā apsaimnieko mežus, kas pieder visiem Latvijas pilsoņiem. Savukārt 17. janvārī publiskotajā Valdības rīcības plāna sadaļā, kas attiecas uz kultūru, literatūra nav pat pieminēta.

Tā taču ir aksioma, ka, izzūdot valodai, izzūd arī pašas tautas.  Varbūt, ka latviešu valodas statuss atgriežas 19. gadsimta vidū – jā, sadzīvē runājiet latviski, bet grāmatas gan nerakstiet.

No vienas puses – skaisti vārdi par nācijas un valsts pamatiem, bet no otras – visu laiku tais pamatos pašu latviešu vara bakstījusi un baksta ar pigu, tos drupinot.

Vai tādēļ, lai nerastos spilgtas liecības par mūsu laiku?

Kamēr ir valoda, liecības paliek.

Ekspertu vēstule: Par atbalstu literatūras un grāmatniecības nozarei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja