Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Iznācis Latvju Tekstu Dzejas dienu speciālizlaidums

Dzejas dienu sākumā iznācis literatūras žurnāla Latvju Teksti speciālizlaidums, kas veltīts jaunākajai dzejai, informēja izdevuma galvenais redaktors Jānis Ozoliņš.

Žurnālā publicēti dzejai veltīti raksti un esejas. To ievada Guntara Godiņa pārdomas Kas ir dzeja?. Kritiķe Inta Čaklā mudina domāt, kādas ir mūsdienu dzejas attiecības ar lasītāju, savukārt Baltijas dzejas tulkotājs Džeids Vills vērtē spilgtākās 2013. gada baltiešu dzejas debijas. Publicētas arī igauņu dzejnieka Hando Runnela poētiskās esejas par dzeju. Dzejas dienu organizētāja Inga Bodnarjuka stāsta par desmit gadus ilgo pieredzi festivāla veidošanā un to, cik grūti iekarot latviešu dzejnieka uzticību.

Žurnālā pārstāvēti dažādu paaudžu latviešu dzejnieki – publicētas Žebera, Ievas Rupenheites, Lienes Rūces, Baibas Bičoles, Henrika Eliasa Zēgnera un Krišjāņa Zeļģa dzejas kopas, kā arī divu šīgada jubilāru piemiņai veltīti materiāli – Gunara Saliņa (1924–2010) dzejoļa Stabulnieks pirmpublicējums un Pētera Zirnīša (1944–2001) gaidāmā dzejas krājuma fragments.

Atdzejas sadaļā publicēti palestīniešu izcelsmes dāņu dzejnieka Jahjas Hasana teksti Jura Kronberga atdzejojumā, savukārt Eināra Pelša latviskojumā lasāmi krievu klasiķa Nikolaja Gumiļova dzejoļi. Ingmāra Balode iepazīstina ar trīs Dzejas dienu viesiem no Polijas: Jaceku Denelu, Romanu Honetu un Rišardu Kriņicki, kuru vārdi latviešu lasītājam jau ir pazīstami. Māra Salēja atdzejojumā lasāmi vēl viena Dzejas dienu viesa, ukraiņu dzejnieka Ostapa Slivinska dzejoļi.

Savukārt žurnāla Latvju Teksti gadskārtējā balva dzejā šogad piešķirta Inesei Zanderei par krājumu Putna miegā. Jaunajā speciālizlaidumā publicēti arī pērn izsludinātā poēmu konkursa rezultāti: uzvarētāja Arta Ostupa poēma Trīs fotogrāfijas, kā arī konkursa laureātu Annas Auziņas, Jura Kronberga, Rutas Štelmaheres un Ingas Gailes poēmas. 

Žurnāla vāku veidojusi māksliniece Zane Ernštreite. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja