Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Iznācis vizuālo mākslu žurnāla Studija 105. numurs

Vizuālo mākslu žurnāla Studija 105. numurā - Inga Bunkše par to, kas īsti ir zelta proporcija, Artis Svece uzdod jautājumu, vai skaistumam ir nozīme laikmetīgajā mākslā, saruna ar mākslas mecenātu, kolekcionāru Jāni Zuzānu, viedokļi par tikumīgo/netikumīgo mākslu, Andra Freiberga klusā daba u. c.

Priekšplānā Arta Sveces raksts par skaistā aktualitāti. "Jā, skaistumam ir nozīme gan modernajā, gan laikmetīgajā mākslā, skaistums nekad no mākslas nav pazudis. Vienīgi, pirmkārt, jānoskaidro, kādā izpratnē šis jēdziens tiek lietots. Otrkārt, mūsdienās tas reti tiek lietots, lai raksturotu galveno, kas mākslas darbu padara par labu mākslas darbu. Skaistums ir svarīgs, bet tas nav svarīgākais laikmetīgās mākslas darbos," raksta Artis Svece.

Izstāde Proportio, kas notika līdztekus Venēcijas biennāles skatei, rosinājusi Ingu Bunkši izpētīt, kas gan īsti ir zelta proporcija. "Zināšanas par to vienmēr bijušas gan progresīvas, gan cieši saistītas ar noslēpumainu mācību un reliģiskajām tradīcijām, tāpēc nereti turētas aiz atslēgas. Ticis pat uzskatīts, ka šo zināšanu nepareizai lietošanai varētu būt neprognozējamas sekas, tāpēc tās mērķtiecīgi slēptas vai pat iznīcinātas. Sakrālajā ģeometrijā valda uzskats, ka tie, kas pārzina zelta griezumu, māk to ieraudzīt un izmantot, var tuvināties Dievam, garīgumam."

Numura saruna ar mākslas mecenātu, kolekcionāru Jāni Zuzānu, kurš kļuvis par Tate Modern iepirkumu komisijas Krievijas un Austrumeiropas iepirkumu komitejas locekli un septembra beigās piedalījās šīs komitejas ceļojumā uz Poliju. Ko tas nozīmē un kas tad tur notika – par to saruna.

Rubrikā Portrets par mākslinieci Līviju Endzelīnu, kuras darbos savijas "naivais un eksaktais, liriskais un racionālais, harmoniskais un dramatiskais, liecinot par mokošu pretrunu plosītu pasaules un savas patības izjūtu."

Rubrikā Viedokļi par vairākiem pasākumiem, kas aktualizēja diskusijas par mākslu, tās ētisko dabu un mākslinieka brīvības robežām. Viedokli par Netikumīgās mākslas vakaru Kaņepes kultūras centrā, izstādi 30 no 30 Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerijā un akciju Paņem priekšā mākslu!, ko organizēja Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, izsaka Santa Mičule, Skaidrīte Lasmane un Iveta Laure.

Numurā vēl recenzijas, apskati par izstādēm, notikumiem Latvijā un pasaulē, grāmatas no LNB mākslas lasītavas u. c.

Uz numura vāka: Darja Meļņikova Telpa 3. Seko man. Jauktu mediju instalācija. 2015. Foto: Reinis Hofmanis. Žurnāla galvenā redaktore: Inga Bunkše. Mākslinieks: 22/04.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja