Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Iznācis vizuālo mākslu žurnāla Studija 106. numurs

Iznācis vizuālo mākslu žurnāla Studija 106. numurs, informēja izdevniecības Neputns pārstāve Dace Krecere.

Numurā saruna ar Gunāru Birkertu, pārdomas par utopiju, veltījums Melnā kvadrāta un latviešu mākslinieku izstādes simtgadei, viedokļi par mākslas kritiku u. c.

"Pieminot Melnā kvadrāta simtgadi, vēlos atcerēties arī pirmās ārpus Latvijas sarīkotās latviešu mākslas izstādes gadsimta jubileju. Arī šī izstāde bija skatāma Petrogradā, tajā pašā Nadeždas Dobičinas privātajā galerijā, tikai divus mēnešus pirms Melnā kvadrāta eksponēšanas ne mazāk slavenajā Pēdējā futūristiskajā gleznu izstādē 0,10." Irēnas Bužinskas rakstā lasiet par diviem nozīmīgiem 1915. gada notikumiem.

Intervijas šoreiz ir divas. Ingrīda Peldekse sarunājas ar arhitektu Gunāru Birkertu. Savukārt Baiba Vanaga – ar Sentendrūsas Universitātes Mākslas vēstures skolas vecāko lektoru Džeremiju Hovardu. Profesors Eduards Kļaviņš Hovardu nodēvējis par 19.–20. gs. mijas Latvijas mākslas labāko speciālistu citzemju zinātnieku vidū. "Latvijas materiāls ir līdzvērtīgs, ļoti interesants un spilgts. Kāpēc lai tas tāds nebūtu?" sarunā norāda Hovards.

Pārdomās par ideālu eksistenci Tomasa Mora Utopijas un kādas biennāles kontekstā dalās Kārlis Vērpe. "Bet utopiskums sevī slēpj arī slazdus, jo iedvesmo nepārtrauktām gaidām pēc kā cita, jauna. (..) Tā, nemitīgi gaidīdams ko jaunu, atrodi sevi muļķa stāvoklī, turklāt tagadnes brīdim tā īsti ne atliek laika," raksta Kārlis Vērpe.

Rubrikā Viedokļi par mākslas kritiku. Uz Studijas jautājumiem atbild Normunda Naumaņa vārdā nosauktās Gada balvas kritikā pirmais laureāts – mākslas kritiķis Vilnis Vējš un mākslinieks Kristaps Ģelzis. Rakstā Aicinājums uz kritiku savu viedokli pauž Ilva Skulte.

Numura notikums – atjaunotā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ēka. Vairākos atvērumos skatāmas Jāņa Deinata fotogrāfijas, uzņemtas decembrī, kad muzeja galvenā ēka tika atvērta apmeklētājiem. 

Numura grāmata – Mišels Fuko Šī nav pīpe (LLMC, 2015). "Var cerēt, ka sastapšanās ar šo tekstu ne tikai sekmēs modernās un laikmetīgās mākslas filozofisko premisu dziļāku izpratni, bet rosinās arī radošus procesus un, last but not least, sniegs neaizmirstamu lasīšanas baudu," raksta Igors Gubenko.

Lasiet arī recenzijas, apskatus par izstādēm, notikumiem Latvijā un pasaulē, apskatu par grāmatām no LNB mākslas lasītavas u. c.

Žurnāla galvenā redaktore: Inga Bunkše.

Uz vāka: Gunārs Birkerts, ASV vēstniecība Somijā, Helsinkos (neuzbūvēta, makets, 1975). Mākslinieks: 22/04

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja