Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Iznācis žurnāla Kino Raksti pavasara numurs

Iznācis žurnāla Kino Raksti jaunais numurs, kurā šoreiz nepieredzēti daudz recenziju - vienpadsmit viedokļi par astoņām šogad pirmizrādītām Latvijas filmām, informēja izdevuma redaktore Kristīne Matīsa.

Reaģējot uz 2014. gada sākuma intensīvo pirmizrāžu grafiku, žurnālā publicētas 11 recenzijas par astoņām filmām – Džimlai rūdi ralallā (režisori Māris Putniņš un Jānis Cimermanis), Oki – okeāna vidū (Māris Martinsons), Vairāk nekā dzīve (Gints Grūbe), Escaping Riga (Dāvis Sīmanis), Tapieris (Ilona Brūvere), Teritorija. Vija Celmiņš (Olafs Okonovs), Skurstenis (un citas jaunākās Lailas Pakalniņas filmas), Nacionālais pieskāriens (Ivo Briedis). Līdzšinējam autoru lokam jaunajā numurā piepulcējas arī teātra zinātnieces Gundega Saulīte un Zane Radzobe, mākslas zinātniece Inga Šteimane, Latvijas Radio kultūras žurnāliste Anda Buševica.

Recenziju bloku papildina Ievas Pitrukas stāsts par Josa Stellinga jauno filmu, kas liek mulst kritiķiem un režisora faniem, strīdoties, vai tiešām Stellingu piemeklējusi dziļa radošā krīze.

Numura intervijā uz sarunu aicināta viena no šobrīd aktīvākajām jaunajām filmu producentēm, Latvijas Kinoproducentu asociācijas vadītāja Aija Bērziņa, kuras uzmanības lokā ir gan režisora Renāra Vimbas topošā spēlfilma, gan nupat dibinātais Rīgas Starptautiskais kinofestivāls.

Numura aktuālā tēma, ko apskata režisore Kristīne Želve, - sievietes vieta filmu nozarē pasaulē un Latvijā. Citu aktuālu tēmu savā rakstā iekustina Rīgas Kino muzeja kuratore Līva Pētersone – Latvijas kinovēstures mantojuma (ne)pieejamība ir labi zināma, taču līdz šim stratēģiski nerisināta un gandrīz vai ignorēta problēma. To, ka šajā laukā joprojām slēpjas arī nezināmas bagātības, pierāda kinozinātniece Inga Pērkone rakstā par Latvijas pirmo nacionālo spēlfilmu Es karā aiziedams (1920) – izrādās, gandrīz 95 gadus pēc pirmizrādes iespējams atrast jaunus faktus un liecības par filmu, kura nav saglabājusies...

Rubrikā In memoriam par režisoru un operatoru Rodrigo Rikardu raksta viņa kolēģis un novadnieks Ansis Bērziņš, šajā rubrikā pieminēti arī divi Austrumeiropas kinorežijas meistari – Miklošs Jančo un Vera Hitilova.

Žurnāla pēdējās lappusēs pasaules un Latvijas kinovēstures apskats ieguvis jaunu formu – tas ir Kinodzīves kalendārs, kurā iekļauti gan pazīstami jubilāri, gan dažādu kinovides norišu (pirmizrāžu un dibināšanas datumu) gadskārtas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja