Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Iznācis žurnāla Latvju Teksti 2014. gada trešais numurs

Žurnālu ievada literatūras kritiķes Andas Baklānes saruna ar dzejnieci Inesi Zanderi, kurai nupat iznācis jauns dzejoļu krājums Putna miegā, kā arī pabeigts librets Ērika Ešenvalda topošajai operai Iemūrētie, informēja Latvju Tekstu galvenais redaktors Jānis Ozoliņš.

Jaunākā latviešu proza šajā žurnāla numurā iezīmē dažādu paaudžu sieviešu dzīves jēgas meklējumus. Publicēts fragments no rakstnieces Kristīnes Ulbergas topošā romāna Pāreja, kā arī Ievas Aizpures un Irinas Cigaļskas stāsti, kā arī fragments no Reičelas Džoisas romāna Harolda Fraja neticamais svētceļojums Silvijas Brices tulkojumā.

Žurnālā lasāma arī Arvja Vigula saruna ar spāņu dzejnieku Alehandro Lopesu Andradu, kas stāsta par daudziem procesiem, kas šobrīd notiek Spānijas literatūrā un kultūrā.

Dzejas sadaļā var lasīt jaunākos Annas Auziņas, Dainas Sirmās un Māra Salēja darbus. Atdzeju pārstāv igauņu dzejnieka Matsa Trāta savdabīgās poētiskās epitāfijas Haralas dzīvesstāsti, ko atdzejojis Guntars Godiņš.

Maija Treile raksta par Jaunā Rīgas teātra Mazās zāles iestudējumu Stum, stum pēc Andras Neiburgas stāstu motīviem, bet Līga Ulberte par Latvijas teātros uzplaukušo interesi par mākslinieku dzīvesstāstiem, atceroties arī agrākus iestudējumus. Aivara Madra raksts lasītājus iepazīstina ar bulgāru rakstnieka Vladislava Todorova romānu Dzifts un tā ekranizāciju, tuvāk aplūkojot melnā romāna (roman noir) žanra attīstību. Savukārt Dainis Leinerts turpina pētījumus ateisma literatūrā, kritiski aplūkojot jaunāko Ričarda Dokinsa grāmatu Dieva delūzija. Vilis Kasims informē par pārmaiņām Bukera prēmijas piešķiršanā un analizē to ietekmi uz turpmāko prēmijas piešķiršanas procesu.

Inta Čaklā, Gustavs Strenga, Kārlis Vērdiņš, Daina Tabūna, Aija Fedorova, Edvīns Raups, Dainis Leinerts, Anda Baklāne un Ilva Skulte iedziļinājušies, gan latviešu, gan tulkotās dzejas un prozas darbos. Arī šajā numurā sniegta informācija par jaunākajām izdotajām grāmatām Latvijā un latviešu literatūras tulkojumiem citās valodās.

Žurnāla vāku veidojis fotogrāfs Kristaps Kalns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja