Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kannas atklās glamūra kinoatrakcija

Austrāliešu kinoiluzionista Beza Lurmena art deco stilistikā izturētā Frānsisa Skota Ficdžeralda slavenākā romāna Lielais Getsbijs/The Great Gatsby (1925) ekranizācija tiek solīta kā pārsteidzošs kinopiedzīvojums, kas izvēlēts par 66. Starptautiskā Kannu kinofestivāla atklāšanas vakara naglu. Tam, ka solītais šoreiz varētu krist makā, ir vismaz trīs iemesli.

Iedomājoties vien to pasaulē atpazīstamu aktieru zvaigžņu pulku, kas pirms Lielā Getsbija premjeras soļos pa Kruazeta promenādi un Festivālu pils sarkano paklāju, "ierindas kinofanam" sareibst galva - Leonardo di Kaprio starp jaunajiem spīdekļiem ir vispieredzējušākais, aiz viņa seko apburošā Kerija Maligana, ekscentriskā Aila Fišere un kur vēl visakrobātiskākais, nu, labi - simpātiskākais pasaules zirnekļcilvēks Tobijs Magvairs! Lurmena likme uz jauno, bet gana attapīgo kinoskatītāju paaudzi ir nepārprotama - jācer, ka viņi vismaz zina, kas ir Skots Ficdžeralds (līdzīgu triku publikas masu pieradināšanā pie Eiropas kultūras un izklaides vēstures Lurmens jau reiz veiksmīgi paveica - pietiek atcerēties viņa 2001. gadā režisētā kinomūzikla Moulin Rouge finansiālos panākumus un Juena Makgregora un Nikolas Kidmenas starošanu bezgalīgi krāšņajā, teatrālajā filmā).

Otra panākumu ķīla varētu būt sadarbība ar pasaules radošākajiem tehniskajiem speciālistiem, kuri sola tādus 3D efektus, kādi kino vēl nav redzēti un piedzīvoti. Lai gan Lurmenam 3D formāts ir jauns izmēģinājumu lauks, jācer, ka viens no nenoliedzami spējīgākajiem vizuālo triku meistariem un ar perfektu gaumes/stila izjūtu apdāvinātais cilvēks Bezs tiks galā arī ar art deco laikmeta vizuālo materiālu. Jāatgādina, ka šī ir tikai otrā reize, kad Kannu festivāls ir tik vēlīgs 3D tehnoloģijā radītām filmām (2009. gadā festivālu atklāja Disneja animācija Augšup/Up).

Jau tagad modes žurnāli Vogue un Vanity Fair maija numuros ir rezervējuši platības, kurās eksponēt Lielā Getsbija glamūros interjerus, tērpus un rotaslietas, kas "apēdušas" trešo daļu filmas nekārnā (170 milj. USD) budžeta.

Un treškārt - panākumu garants ir pats aizraujošais Skota Ficdžeralda romāns - kuram tad nepatīk vismaz uz ekrāna vērot "bagātos, kas arī raud", "bagāto spožumu un postu", "pelnrušķītes stāstus", "slavas un veiksmes kraha hroniku" un citas cilvēciskas kaislības jaunu, skaistu aktieru izpildījumā?

Lurmens par gaidāmo Kannu atklāšanas ceremoniju apgalvo, ka ir "bezgalīgi lepns pēc 21 gada atgriezties zemē un vietā, kurā tika pamanīta viņa pirmā filma - Strictly Ballroom, kautrīgi noklusējot, ka 2001. gadā ar viņa Moulin Rouge jau reiz tika atklāta pasaulē galvenā - Kannu kinoskate.

Atliek vēlēt nu jau sestajai Ficdžeralda romāna Lielais Getsbijs ekrāna versijai kinovēsturē ne tikai krāšņu salūtu, bet arī globālu skatītāju mīlestību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja