Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Kims Ki Duks: Dziedot un raudot par sevi

Viena no filmām, kas iekļauta Baltijas pērle programmā, ir korejiešu režisora Kima Ki Duka eksperimentālā lente Arirangs. Pagaidām nav atsaukts arī fakts, ka režisors būs Rīgā. Tieši šī filma ieguva vienu no galvenajām balvām šā gada Starptautiskā Kannu kinofestivālā – programmā Īpašais skatiens.

Saņemot balvu, pelēkā, stilīgā pidžamveida kostīmā tērptais korejiešu režisors dziedāja. Skaisti un skaņi – tie, kuri bija redzējuši viņa dokumentālo filmu Arirangs, šo dziesmu dzirdēja kādu ceturto reizi. Kaut Kannu balvu Kimam Ki Dukam var uztvert arī kā draudzīgu atbalstu krīzē esošam režisoram, taču viss nav tik vienkārši. Vispirms par krīziKopš savas filmas Sapnis/Dream (2008) uzņemšanas šis korejiešu «eksporta ģēnijs» klusēja. Pasaulē populārākais Korejas režisors, spilgta, individuāla autorstila «nesējs» Kims Ki Duks ir Eiropas festivālu zvaigzne. Kopš 2000. gadu sākuma ar katru savu filmu viņš pratis gan šokēt, gan vienlaikus radīt poētiskas un metafiziskas atklāsmes – daudziem par Kima Ki Duka karjeras augstāko punktu ir kļuvusi filma Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring/Pavasaris, vasara, rudens, ziema… un pavasaris (2003) – šo darbu par savu kulmināciju uzskata arī pats Kims Ki Duks, ne velti filmā Arirangs viņš iemontējis garu epizodi no Pavasara… ar sevi pašu mūka lomā, velkot kalnā akmeni.Krīzes produkts

15 filmu kopš debijas 1996. gadā bijis intensīvs temps režisoram, kurš, izrādās, laiku ap savu 50. dzimšanas dienu ir pavadījis dziļā krīzē. Arirangs ir viņa «krīzes produkts» – absolūtā vientulībā veidota filma, kurai Kims Ki Duks ir scenārists, režisors, aktieris, producents, operators, skaņu režisors un montāžas režisors. Kā tas iespējams? Kims Ki Duks vairāku gadu garumā ir filmējis pats sevi ar Canon HD kameru, uzdodot sev būtiskus jautājumus un arī remdējot savu labprātīgi izvēlēto vientulību.

Pirms filmas Arirangs pirmizrādes Kannās retais bija dzirdējis par šī festivālu lokos populārā režisora drāmu, krīzi un labprātīgi izvēlēto vientuļnieka ceļu. 2008. gadā, filmējot savu pēdējo spēlfilmu Sapnis, Kims Ki Duks piedzīvoja dramatisku nelaimes gadījumu. Aktrise, kuras tēlotā varone pēc filmas sižeta loģikas izdara pašnāvību, teju gāja bojā – pakāršanās no imitācijas varēja kļūt fatāla. Kopš šī pārdzīvojuma ētiskie jautājumi, vai jebkura filma, mākslas darbs, radoša, egoistiska režisora pašizpausme ir cilvēka dzīvības vērta, kļuva par Kima Ki Duka apsēstību. Par to, kas notika pēc notikumiem Sapņa uzņemšanas laukumā Kims Ki Duks detalizēti stāsta dokumentālajā filmā Arirangs. Viņš pameta visu – savu dzīvokli, draugus, kolēģus un apmetās uz dzīvi nelielā, nomaļā namiņā kaut kur kalnos. Lai izolētības un vientulības komplekts būtu pilnīgs, Kims Ki Duks namiņā vēl iebūvēja telti. Tur viņš arī ir nodzīvojis pēdējos gadus – kausējis sniegu, kašņājis bedrītes ikdienas fizioloģiskajiem procesiem (labierīcību ar digitālajām tehnoloģijām un makintošu bruņotajam vientuļniekam nav), vērojis sevi un sevi dabā. Un filmējis ar Canon.

Punkts askēzei

Kims Ki Duks ir meistars pat šķietami tik diletantiskā «brūvējumā» kā ar fotoaparātu filmētā filmā ar sevi pašu centrā. Viņš perfekti prot uzstādīt kadru, perfekti nospēlēt savu «iekšējo es». Proti, sev būtiskus jautājumus Kims Ki Duks uzdod, tērpies vienā paltrakā, atbild uz šiem jautājumiem – jau tērpies citā. Protams, viņš dzied par Arirangu brīžos, kad sevis kļūst pavisam žēl, kad atgūstas – ķibina espresso automātu, ko būvējis pats savām zelta rokām. Filma ir stundu un 40 minūtes gara. Nu jau ar Kannu festivāla balvu, kas liecina vien par to, ka Kims Ki Duks ir nolēmis pielikt punktu savai vientulībai un askēzei. «Ar Arirangu es esmu pārkāpis kādam sava mūža kalnam,» apgalvo korejiešu režisors.

Smieties vai raudāt

Pēc filmas noskatīšanās pirmajā brīdī īsti nezini – smieties vai raudāt, vai varbūt vecišķi noburkšķēt, ka Fellīni savā radošajā krīzē radīja dižo, vērienīgo filmu 8 1/2, bet pusgadsimtu vēlāk Kims Ki Duks veido Arirangu, izmantojot digitālās tehnoloģijas, kas visiem pie rokas. Kam lielāka, kam paliekošāka vērtība? Uzminiet nu! Kaut, protams, Arirangs ir kārtējais pierādījums, cik šķietami maz vajag, lai tiktu pie filmas, kam nu jau ir garantēts noiets neskaitāmos pasaules kinofestivālos. Kima Ki Duka gadījumā tas ir fotoaparāts Canon, vientulība kā dramatiska pārdzīvojuma sekas un vēl viens «sīkums» – vārds – leģenda. Ja kāds no mums ņemtu un filmētu sevi ar fočuku, sērojot par sevi – mazo nabadziņu –, iedzerot un uzdziedot ja ne par Arirangu, tad Gaiziņu, diez vai mums būtu izredzes uz Kannu festivāla balvu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja