Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Lai nekas netraucē tekstam

"Rakstniekiem, kritiķiem un citiem ar literatūru saistītiem cilvēkiem jau kādu laiku bija pietrūcis telpas," saka Latvijas Rakstnieku savienības literatūras laikraksta konTEKSTS galvenā redaktore Sandra Ratniece.

Jaunā izdevuma saturu veidos tikai literatūrai veltīti temati bez papildu uzslāņojuma, aptverot plašu jautājumu spektru. Tas būs 16 lappušu biezs ikmēneša izdevums, ko varēs iegādāties Globusa, Jāņa Rozes, Zvaigznes ABC, Jumavas grāmatnīcās un vairumtirdzniecības uzņēmumā Latvijas grāmata par 1,50 eiro.

 

Vienkārši un ērti

"Mums bija svarīgi, lai šis izdevums būtu drukātajā formātā, ne tikai elektroniskajā versijā," uzsver Sandra Ratniece, kura savā redaktora slejā raksta par Latvijas Rakstnieku savienības atbildību par tekstu saglabāšanu nākamajām paaudzēm. "Papīrs ir būtisks izdevuma ilglaicības garants. Tā ir ilūzija – mīts par mūslaiku tehnoloģiju ilgmūžību un nezūdamību. Diemžēl tas tā nav. Teksti internetā ir viena no gaistošākajām substancēm," viņa uzskata. 

Galvenā redaktore vērš uzmanību uz literatūras laikraksta lapām, kuras ir biezākas nekā avīžu papīrs, it kā stilizējot žurnālu. "Vienkāršs, ērti lasāms formāts, lai nekas netraucētu pašam galvenajam, proti, tekstam," melnbalto dizainu raksturo tā māksliniece Rūta Mežavilka. Plānots, ka pēc mēneša literatūras laikraksta pirmais numurs būs pieejams arī Latvijas Rakstnieku savienības interneta vietnē www.rakstnieciba.lv.

 

Tukšums būtu baiss

"Mana lielā sajūsma bija pirms pāris dienām, kad es vedu tikko nodrukātos laikrakstus – ar atvērtiem logiem, jo automašīnu piepildīja pamatīga krāsas smaka," piektdien, 31. martā, konTEKSTA atvēršanas svētkos atcerējās viens no tā redaktoriem Arno Jundze, kurš uz pirmā numura interviju ir uzaicinājis rakstnieci, sērijas Mēs. Latvija, XX gadsimts idejas autori Gundegu Repši, lai parunātu par aktualitātēm un radošo procesu. 

"Gribi, lai atveru traktieri? Labi piespiežoties, es to varētu izdarīt, bet tā būtu viena no manām daudzajām iespējām, tāpat kā ārstniecība vai plaša profila ekspedīcijpētniecība, kas manī omulīgi snauduļo. Kurš rakstīs to, ko varu uzrakstīt vienīgi es? Turklāt man nepatīk tašķīšanās uz visām pusēm, izkliedēšanās. Tajā pašā laikā man jau ir svarīgi iet, nevis uzrāpties. Galamērķa, virsotnes tukšums būtu baiss," intervijā Arno Jundzem atzīst Gundega Repše. 

 

Provokatīvi un āķīgi

Līdzās sarunām katrā numurā tiks publicēta latviešu autoru dzeja un proza, kuru papildinās viņu fotogrāfija, īss biogrāfijas apraksts un trīs jautājumi – mazliet provokatīvi un āķīgi, lai labāk iepazītu šos konkrētos literātus (paredzēts, ka būs arī tulkojumi un tulkotāja kā radošas personības aktualizācija – I. A.). "Mēs centīsimies, lai būtu debijas," akcentē Sandra Ratniece, kura šo piebildi attiecina arī uz kritikas sadaļu, kur tiks apskatīta attiecīgajā laika nogrieznī izdotā latviešu oriģinālliteratūra un tulkojumi.

Galvenā redaktore stāsta, ka viens atvērums būs veltīts literatūrai bērniem un pusaudžiem, kas ir nebijis precedents latviešu periodikā. Pirmajā numurā publicētas kritikas par Ulda Ausekļa grāmatu Kaķēns margrietiņās un Māras Zālītes grāmatu Mamma un tētis kūrortā, kā arī Austras Gaigalas apskats Vērtīga lasāmviela jaunajai paaudzei 2016. gadā, lai palīdzētu vecākiem noorientēties plašajā grāmatu piedāvājumā un izceltu labākos izdevumus. 

 

Pārziemot Torņakalnā

Laikrakstā būs publikācijas par literatūras aktualitātēm un procesiem. "Mēs gribam, lai literatūras zinātnieki populārzinātniskā veidā stāstītu par saviem pētījumiem un atklājumiem," piebilst Sandra Ratniece. Katrā konTEKSTA numurā tiks uzrunāts kāds grāmatmīlis, kurš ikdienā nav saistīts ar literatūru. "Katra konkrēta dzīves brīža lasāmo grāmatu izvēli ietekmē dažādi apstākļi, tas tāpat kā ar piparkūkām un mandarīniem: varētu tos ēst Jāņos, tomēr labāk garšo Ziemassvētkos,' atzīst notāre Ilze Freidenfelde, kurai kopš bērnības lasīšana ir sagādājusi prieku.

Savukārt izdevuma pēdējā lappuse būs paredzēta lasītāju atelpai, kuras laikā šoreiz ir iespēja atminēt krustvārdu mīklu, ko literatūras skolotāji var izmantot arī savās mācību stundās. Katrā konTEKSTA numurā būs rubrika Darbistabā. Pirmajā reizē Sandra Ratniece viesojas pie dzejnieka un tulkotāja Edvīna Raupa, kurš jau astoņus gadus "pārziemo" Torņakalnā. "Mēs mudināsim rakstniekus, lai raksta un atdzimst feļetons un humoreska," savās iecerēs dalās galvenā redaktore. 

Latvijas Rakstnieku savienības izlolotais literatūras laikraksts konTEKSTS tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja