Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

papildināts (16:48) Spīlbergs un di Kaprio atklāj Kannu festivālu

Pasludinu 66. Starptautisko Kannu kinofestivālu par atklātu, – trešdienas vakarā uz Kannu festivāla pils skatuves paziņoja aktieris Leonardo di Kaprio.

Eiropas nozīmīgāko kinodzīves notikumu atklāja austrāliešu režisora Beza Lurmena filma Lielais Getsbijs, kura no šodienas skatāma arī Latvijas kinoteātros. Di Kaprio tajā spēlē galveno lomu - noslēpumaino bagātnieku Džeju Getsbiju. Šis ir viens no retajiem gadījumiem, kad Kannu festivāla atklašanas filma teju nekavējoties nonāk arī uz Latvijas kinoteātru ekrāniem. Kaut Kannu festivāla atklāšanas ceremonijas viesi filmu vēroja, uzliekot 3D brilles, Latvijā, tāpat kā citur pasaulē, filmu ir iespējams skatīties arī klasiskajā versijā - divās dimensijās.

Vismaz tikpat jūsmīgas ovācijas kā Lielā Getsbija zvaigzne di Kaprio, Kannu festivāla atklašanas ceremonijā izpelnījās Stīvens Spīlbergs - leģendāra Holivudas personība, režisors, producents un viens no ietekmīgākajiem vārdiem pasaules kinematogrāfā. Šogad Stīvens Spīlbergs iejūtas Kannu festivāla žūrijas prezidenta godā – viņa vadībā 20 konkursa filmas vērtēs žūrijas locekļi, kuru vidū ir gan aktrise Nikola Kidmena, gan šogad par filmu Pī dzīve oskarotais režisors Angs Lī, gan austriešu aktieris un Oskara laureāts Kristofers Valcs, gan arī rumāņu režisors, Kannu Zelta palmas zara ieguvējs Kristians Mundžiu.

Ovācijas, kas festivāla atklāšanas ceremonijas laikā tika sarīkotas par godu Spīlbergam, zālei pieceļoties kājās un jūsmīgi aplaudējot, vēlreiz apliecina Kannu festivāla un tā viesu pietāti pret leģendām un ietekmīgiem kinobiznesa pīlāriem. Nenoliedzami Stīvens Spīlbergs sevī apvieno šīs divas puses - viņš ir gan izcils režisors, gan arī viens no tiem, kura filmas XX gs. 70. gados mērķtiecīgi tuvināja Holivudas kinoindustriju pašreizējam biznesa modelim - blokbasteru, megabudžetu filmu "kultūrai" un globāli orientētam izklaides biznesam. Fragmentu montāža no Spīlberga veidotajām filmām - no 70. gadu Žokļiem līdz pērnā gada Linkolnam, kā arī viņa filmu mūzikas izpildījums - ietilpa žūrijas prezidenta godināšanas rituālā. Nenoliedzami Spīlberga klātbūtne Kannu festivāla žūrijā šim festivālam piešķirs vēl papildu publicitāti. Lai gan par globālās intereses trūkumu pasaules nozīmīgākais festivāls nekad nav varējis sūdzēties, šogad festivālā akreditēto preses pārstāvju skaits - 4500 - ir īpaši iespaidīgs.

Precīzs trāpījums ir arī festivāla izvēlētā atklāšanas filma Lielais Getsbijs. Par spīti visai pretrunīgajam filmas novērtējumam presē un kritiskām recenzijām, Lielais Getsbijs ir oriģināla parādība. Filma ir pazīstamā austrāliešu režisora Beza Lurmena ekstravagantā un eklektiskā rokraksta iezīmēta, taču Lielais Getsbijs ir arī oriģināla un drosmīga parādība Holivudas komerciālajā praksē. Būdama amerikāņu autora Frānsisa Skota Ficdžeralda klasiskā romāna ekranizācija, tā uzdrošinās konkurēt ar Holivudas tradicionālajiem lielbudžeta blokbasteriem, piedāvājot kardināli atšķirīgu materiālu, no kāda Holivuda mērķtiecīgi ir paguvusi atradināt publiku. Filma mēģina apvienot šķietami neapvienojamo - klasisku literatūru un Holivudas masu kultūras instrumentus. "Ticiet man, tā bija ārkārtīgi nervoza nedēļas nogale mums visiem, un mēs esam pateicīgi publikai, kura tik dāsni ir veltījusi savu uzmanību Lielajam Getsbijam," sacīja režisors Bezs Lurmens, vaicāts par savām izjūtām filmas izrādīšanas pirmajā nedēļas nogalē ASV (tur Lielais Getsbijs startēja 10. maijā), kas mūsdienās izšķir Holivudas lielbudžeta filmu likteni, kā arī attieksmi pret skarbo recenzentu vērtējumu. Kā zināms, filma pirmajā izrādīšanas nedēļā ASV nopelnīja 51 miljonu dolāru, tā ir komerciāla veiksme. Tiem recenzentiem, kuri pārmet filmas autoriem brutālu attieksmi pret Ficdžeralda literāro darbu, Bezam Lurmenam un Leonardo di Kaprio bija dzelžaini pretargumenti - Lielā Getsbija pamatā ir milzīgs pētniecības darbs, pieaicinot kā konsultantus atzītākos Amerikas literatūras ekspertus un akadēmiķus. Turklāt filmas radošā komanda izvirzījusi sev mērķi vienlaikus gan saglabāt Ficdžeralda darba intonācijas, gan padarīt tās mūsdienīgas. Pēc teju 20 gadu pārtraukuma Lurmens Lielajā Getsbijā ir saticies ar vienu no saviem iecienītākajiem aktieriem di Kaprio, ar kuru kopā viņš veidoja vienu no savdabīgākajām 90. gadu filmām - Šekspīra Romeo un Džuljetas ekranizāciju. Kā atzina Lurmens un di Kaprio, Lielais Getsbijs viņiem abiem bijusi sena un ilgi lolota iecere.

Norimstot kaislībām ap Lielo Getsbiju, Kannu festivāls ieies "ikdienas ritmā" - sākas konkursa un ārpuskonkursa filmu skates. Kura no 20 konkursa filmām no Stīvena Spīlberga rokām iegūs Zelta palmas zaru, būs zināms 26. maijā. Latvija šā gada Kannu festivālā piedalās tikai kinotirgus aktivitātēs - neviena no filmām nav iekļauta Kannu festivāla oficiālajā programmā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja