Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Prestižo Andreja Belija prēmiju saņēmis tulkotājs Sergejs Moreino

Šogad Krievijā un visā pasaulē prestižo Andreja Belija prēmiju tulkojumu kategorijā saņēmis dzejnieks, prozaiķis un tulkotājs Sergejs Moreino, informēja rakstnieks Arno Jundze.

Prēmija tika piešķirta par augstvērtīgiem atdzejojumiem – no latviešu valodas (mūsdienu latviešu dzejas izlase Берега дождя: Современная поэзия латышей, Maskava, 2010 un Юрис Кунносс, Берестяной Грааль, Maskava, 2016) , no vācu valodas (Иоганнес Бобровский, Тенеречье, Kaļiņingrada, 2016.), no poļu valodas (Чеслав Милош, На берег зари за край моря, Мaskava, 2016.) un citiem būtiskiem atdzejojumiem krievu valodā.

1964. gadā Maskavā (Krievija) dzimušais Sergejs Moreino ir ievērojams latviešu dzejas atdzejotājs un popularizētājs krievvalodīgo lasītāju vidū, rakstnieka spalvai pieder vairāk kā desmit autordzejas un atdzejas kopkrājumi, vairāki atdzejas (atdzejoto autoru vidū - Juris Kunnoss, Uldis Bērziņš, Jānis Rokpelnis u.c.) krājumi, kā arī nesen latviski tapušais stāstu krājums Hypnoses (2018.).

Sergejs Moreino ir minams arī kā pazīstams Centrālās un Austrumeiropas kultūras darbinieks, kas popularizē augstvērtīgu tulkošanu un rīko literatūras tulkošanas meistardarbnīcas, tādējādi satuvinot atšķirīgas kultūras un veicinot to savstarpējos sakarus. Kopš 2018. gada ir viens no apgāda Literatūras kombains vadītājiem.

Prestižo Andreja Belija prēmiju 1979. gadā izveidoja Pēterburgas (tolaik - Ļeņingradas) samizdata žurnāla Часы (Pulkstenis) redakcija; tolaik tā bija pirmā Krievijas vēsturē nevalstiskā regulāri pasniegtā prēmija literatūras pārstāvjiem. Prēmijai padomju reālijās bija liela nozīme alternatīvās vai "otrās" kultūras realitātes nostiprināšanā. Pēc PSRS sabrukuma prēmija tiek piešķirta par estētisko novatorismu, eksperimentiem daudzveidīgajā literārajā procesā, kā arī par ieguldījumu kultūrā, kas veicina literatūras attīstību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja