Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rakstnieku savienība aicina tikumisko audzināšanu nepārvērst par mākslas darbu kropļošanu

"Tikumiskā audzināšana skolās, kas ir objektīvi nepieciešama pedagoģiskā procesa sastāvdaļa, nedrīkst pārvērsties par ieganstu vārda brīvības ierobežošanai vai mākslas darbu kropļošanai," paziņojusi Latvijas Rakstnieku savienība (LRS).

Tās pārstāvji aicina sabiedrību, politiķus un ierēdņus ievērot Latvijas Republikas Satversmē un ANO Vispārējā cilvēktiesību deklarācijā noteiktās vārda brīvības normas, kas veido jebkuras demokrātiskas valsts un Rietumu civilizācijas pamatus.

LRS pauž bažas saistībā ar mēģinājumiem traktēt atsevišķus Izglītības likuma pantus tā, ka tiek ierobežota pedagogu izvēle tā vai cita mākslas darba izmantošanā skolās. "Šāda iegrožošana ir pretrunā ar Latvijas Republikas Satversmes 100. pantu, kurā skaidri noteikts: "Ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus. Cenzūra ir aizliegta"," teikts Rakstnieku savienības paziņojumā.

LRS augstu vērtējot un neapšaubot literatūras skolotāju profesionalitāti un spēju pašiem izvēlēties piemērotāko materiālu mācību procesā.

Jau ziņots, ka pēc dzejnieces Agneses Krivades dzejoļa Svētīgi izmantošanas mācību procesā Āgenskalna Valsts ģimnāzijas skolotāja Iveta Ratinīka saņēmusi aizrādījumu no skolas vadības un norādījumu šādus tekstus mācību procesā vairs nelietot. Ratinīka skaidroja, ka dzejolis "bija izaicinošs", tomēr viņa ir pārliecināta, ka mūsdienās nekādi literāri teksti nevar tikt uzskatīti par nepiedienīgiem, jo īpaši gadījumos, kad tie tiek izrunāti un skaidroti.

Dzejolis Svētīgi publicēts Krivades pirmajā dzejoļu grāmatā Bērnība, kas klajā nāca 2007. gada.

Grāmatas Bērnība redaktors Jānis Rokpelnis aģentūrai LETA sacīja, ka, viņaprāt, saceltajai ažiotāžai par Krivades dzejoli nav pamata. Dzejnieks atgādināja, ka dzejolis tika izmantots vidusskolēniem, kuri nav vairs nekādi mazie bērni un nereti necenzētus vārdus zina vairāk par citiem.

Rokpelnis skaidroja, ka literatūrā valda likums, ja ar vārdu izmantošanu tiek dots papildu estētiskais efekts, tad tas ir pieļaujami. Tāpat viņš atgādināja, ka mums ir arī nerātnās dainas un necenzētus vārdus savos darbos izmantojuši arī tādi krievu klasiķi kā Mihails Ļermontovs un Aleksandrs Puškins.

Āgenskalna Valsts ģimnāzijas direktore Ināra Gaile aģentūrai LETA šo gadījumu nekomentēja un norādīja, ka par šo gadījumu nav informēta un pati nekādus aizrādījumus skolotājai nav izteikusi.

Kā ziņots, tā dēvētie tikumības grozījumi Izglītības likumā jau stājušies spēkā, taču izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile nav pārliecināta, ka to iedzīvināšana patlaban ir prioritāte izglītībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja