Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Rietuma: Eiropas kinoelite bija patīkamā šokā

Kāds bijis 2014. gads kino? Visspilgtāk atmiņā no šī gada, protams, paliks spozme - Eiropas Kinoakadēmijas balvas Rīgā.

Pat ne ceremonija, bet dažnedažādas iesildošās lekcijas, meistardarbnīcas, sarunas, filmu skates un Eiropas nozīmīgāko kino spēku un leģendu klātbūtne. Kā izrādās, brauciens uz Rīgu daudziem no viņiem bija pat līdzīgs drosmes aktam - maza valstiņa tuvu neprognozējamās Krievijas robežai. Lai cik dīvaini un aprobežoti tas mums šķistu, Rīgai kā ceremonijas norises vietai bija jācīnās arī ar šādiem ģeopolitiskās uztveres paradoksiem.

Viss beidzās labi - Eiropas kinoelite bija patīkamā šokā no telpu greznības, no komforta, no lieliskajām maltītēm un Rīgas ēstuvju kvalitātes. Iespējams, tieši šie vides kvalitātes signāli kādam Rietumu producentam kļūs par impulsu, lai filmētu Rīgā, sildot Latvijas ekonomiku un aktivizējot darba piedāvājumus kino profesiju pārstāvjiem. Eiropas Kinoakadēmijas (EK) balvas kļuva ne tikai par milzīgu PR kampaņu Eiropas kino, kura loģiska sastāvdaļa ir arī Latvijas kino, bet arī par iemeslu mobilizēties gan Rīgas Starptautiskā kinofestivāla, gan dažādu izglītojošu aktivitāšu radīšanai. Ja nākamgad tam visam būs turpinājums, EK pozitīvais efekts būs nostrādājis.

Šis efekts būs arī tad, ja Latvijas iedzīvotāji skatīsies Latvijas filmas, turpinot jau 2014. gadā iezīmēto tendenci - Modris, Zelta zirgs, Izlaiduma gads, Džimlai rūdi rallallā! ir filmas, kuras katru kinoteātros noskatījušies 20 000 - 35 000 cilvēku, un tas ir laikā, kad arvien aktuālāki kļūst citi izplatīšanas kanāli - internets, TV.

Attīstība turpināsies, jau nākamgad būs spēcīgas Latvijas filmas, kas uzrunās gan vietējo, gan starptautisko skatītāju. Savu Sibīrijas stāstu - filmu Melānijas hronika - pabeigs Viesturs Kairšs; pirmizrāde paredzēta Renāra Vimbas filmai Es esmu šeit un multitalantīgā Dāvja Sīmaņa vēsturiski filosofiskajai drāmai Pelnu sanatorija. Gada nogalē tiks pabeigta Lailas Pakalniņas vēsturiskā drāma Ausma. Un tās ir tikai spēlfilmas. Lai pozitīvais efekts neizsīktu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja