Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Rīgā izrādīs dokumentālo filmu Brodskis nav poēts

12. decembrī plkst. 15 kinoteātrī Splendid Palace notiks dokumentālās filmas Brodskis nav poēts Eiropas pirmizrāde. Filma tika uzņemta, atzīmējot Josifa Brodska 75 gadu dzimšanas dienu un 20 gadus, kopš dzejnieks aizgājis mūžībā.

Projekta autori ir telekompānijas ProfMedia TV prezidents Nikolajs Kartozija un politiskais korespondents, televīzijas kanāla Dožģ producents Antons Želnovs. Filmas televīzijas pirmizrāde notika 2015. gada maijā Krievijā, un jau mēnesi pēc tam tā saņēma TEFI prēmiju kā labākais dokumentālais projekts. Rīgā pirmo reizi filma tiks demonstrēta pilnā garumā, kā to bija iecerējuši autori.

1972. gada 4. jūnijā, kad lidmašīna ar Josifu Brodski pacēlās virs Pulkovo lidostas, beidzās viņa vispārzināmā biogrāfija un sākās dzīve, par kuru dzimtenē gandrīz nekas nebija zināms. ASV, Itālija, Zviedrija, Somija – filmas veidotāji dodas pa pēdām vienam no lielākajiem ceļotājiem starp krievu rakstniekiem. Pirmo reizi skatītāji varēs iepazīt dzejnieka Amerikas arhīvu: vairāk kā 100 privātu fotogrāfiju, iepriekš neredzētas uzstāšanās un intervijas, dzejnieka draugu uzņemtus mājas video, personīgās vēstules, Brodska nopratināšanas materiālus, slimības vēsturi, nepublicētos dzejoļus, saraksti ar Henriju Kisindžeru un Edvardu Kenediju, vecāku mēģinājumus pārcelties uz dzīvi ASV.

Antons Želnovs: "Mūsu galvenais mērķis bija atspoguļot, kā izveidojās tas Brodskis, ko pazina rietumos – viņa pārtapšanu no padomju emigranta par pasaulslavenu rakstnieku un sabiedrisko darbinieku. Dzejnieks Česlavs Milošs reiz Brodski salīdzināja ar gigantisku baroka arhitektūras ēku. Mēs tikai mēģinājām radīt labāku priekšstatu par to."

"Tas ir stāsts par cilvēku, kurš visiem apliecināja savu pasaules konstitūciju. Stāsts par Ļeņingradas zēnu, kurš vēlējās kļūt par pasaules dzejnieku. Un par tādu arī kļuva," stāsta filmas režisors Nikolajs Kartozija. "Amerika un Krievija, protams, ir nozīmīgākās Brodska valstis. Bet tikai viņa mīļajā Itālijā pēkšņi saproti, ka viņš it kā dzīvoja pirms mūsu ēras, pie saviem lasītājiem nonākot caur latīņu vārdiem. Brodskis kļuva par klasiķi vēl savas dzīves laikā."

Brodska laikabiedrs un draugs Mihails Barišņikovs intervijā KDi gan norāda, ka filma dzejnieku sāpinātu. "Uz manu izrādi nesen bija atnācis cilvēks no Krievijas Pirmā kanāla, un mums notika šāds dialogs: "Vai esat redzējis mūsu filmu Brodskis nav dzejnieks/Brodskij ņe poet?" – "Jā, man parādīja internetā." – "Jums patika?" – "Nē, nepatika. Tas nav Josifs." – "Kā tā?!". Labākais, kas šogad noticis, bija tas, ka simtiem jauniešu pretī Brodska mājai Pēterburgā runāja no galvas viņa dzeju. Ar to pietiktu. Tas bija viņš, tas bija par viņu un viņam. Viss pārējais – nē. Tas nav viņš. Es nevēlos par to runāt. Man arī sāp, taču aizstāvēt sevi var tikai pats dzejnieks, nevis kāds cits viņa vietā."

Filma tiks demonstrēta sestdienās un svētdienās plkst. 15 kinoteātrī Splendid Palace.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja