Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Svētdien Losandželosā pasniegs Oskarus. Vērtē N.Naumanis

27. februārī Losandželosā notiks gada svarīgākais pasākums – _Oskara _balvas ceremonija

Labākais režisors

Nominēti: Darens Aronofskis (Melnais gulbis), Deivids O. Rasels (Cīnītājs), Toms Hūpers (Karaļa runa), Deivids Finčers (Sociālais tīkls), Džoels un Ītens Koeni (Īstenā drošsirdība)

N. N. dotu Oskaru: saprotu akadēmijas loģiku – tie pieci režisori, kuri ir nominēti šajā kategorijā un kuru filmas arī ir labāko listē, būs tie reālie pretendenti uz Oskaru (jo citādi – kas tad taisa gada labāko filmu, ja ne labākais režisors?). Es izvēlos brāļus Koenus, kaut arī viņu filma nav superduperšedevrs. Taču tādu brīvību darbā ar laikmetu (perfekts stils), materiālu (vesterns) un aktieriem, kāda redzama Īstenajā drošsirdībā/True Grit, citās filmās neatrast. Esmu sašutis, ka piecu laimīgo sarakstā trūkst Kristofera Nolana, virtuozā trillera Pirmsākums autora.

Oskaru saņems: vai nu Aronofskis par farsu Melnais gulbis, vai skolnieciskais «blēdis» britu režisors Toms Hūpers par šarmpilno vēstures trivializēšanu Karaļa runā.

Labākā otrā plāna aktrise

Nominētas: Eimija Adamsa (Cīnītājs), Helēna Bonema-Kārtere (Karaļa runa), Melisa Leo (Cīnītājs), Heilija Stainfilda (Īstenā drošsirdība), Džekija Vīvere (Dzīvnieku karaļvalsts/Animal Kingdom)

N. N. dotu Oskaru: Helēnai Bonemai-Kārterei par karaļa Džordža sievas lomu (Karaļa runa). Manuprāt, šis vispār ir vislabākais aktierdarbs filmā– pustoņos, neuzbāzīgi, eleganti notēlota laulības un mīlestības pavarda sargātāja, kamēr abi puiši (Fērts un Rašs) šķaidās ar farsa krāsām. Kārtere ar ādu jūt stilu, tā ir ģēnija prasme. Turklāt šāda Bonema-Kārtere patiešām pārsteidz, atsaucot atmiņā viņas porcelānisko, bet efektīgo lomu filmā Dūjas spārni (1997) un apliecinot viņu kā fantastisku aktrisi, nevis tikai kā kinofantasta Tima Bērtona filmu «ķēmīgo rotaļlietu» (un pie viena sievu).

Oskaru saņems: vai nu Džekija Vīvere no austrāliešu efektīgās drāmas Dzīvnieku karaļvalsts/Animal Kingdom (kāda cūcība, ka šo filmu nerāda Latvijā!), vai piecpadsmitgadīgā Heilija Stainfilda no Īstenās drošsirdības, papildinot talantīgo bērnu Oskaru laureātu pulciņu. Svēta tradīcija, vai ne?

Labākā filma

Nominētas: Melnais gulbis, Cīnītājs, Pirmsākums, Bērniem viss kārtībā, Karaļa runa, 127 stundas/127 hours, Sociālais tīkls, Rotaļlietu stāsts 3, Īstenā drošsirdība, Ziemas kauls/Winter’s Bone

N. N. dotu Oskaru: būtībā te uz labu laimi var bakstīt ar pirkstu uz jebkuru pretendentu 10 labāko gada filmu nominācijās, jo starp tām nav neviena pārsteidzoša līdera, bet dominē «vienkārši labas» filmas. Manai gaumei tuvākās ir četras: elegantā vēstures falsifikācija Karaļa runa, drūmā, eksistenciālā degradētās Amerikas provinces drāma Ziemas kauls, sociālā satīra jeb skarbā komēdija par sporta un «laimīgās jeņķu ģimenes» kroplībām Cīnītājs un freidiskā vizuālā atrakcija Pirmsākums. Gada pirmajā pusē visu slavinātais Sociālais tīkls gan atmiņā kaut kā galīgi pabālējis – Finčeram bijuši daudz jaudīgāki darbi.

Oskaru saņems: visticamāk, Karaļa runa, jo tā tomēr precīzi ietilpst Holivudas mītu radīšanas konceptā un formālā ziņā ideāli atbilst «nopietnas izklaidējošās mākslas» standartiem.

Labākā aktrise

Nominētas: Anete Beninga (Bērniem viss kārtībā), Nikola Kidmena (Truša ala/Rabbit Hole), Dženifera Lorensa (Ziemas kauls/Winter’s Bone), Natālija Portmena (Melnais gulbis), Mišela Viljamsa (Skumjie izredzētie/Blue Valentine)

N. N. dotu Oskaru: Anetei Beningai – par lomu filmā Bērniem viss kārtībā. Gan tāpēc, ka šī izcilā, četras reizes nominētā aktrise, kura oskarsacensībā divreiz jau nepelnīti zaudējusi iepretim neizteiksmīgajai Hilarijai Svonkai (2000. gadā Beninga tika nominēta par Amerikāņu skaistumu, 2005. – par filmu Teātris) un statueti, kā smejies, pelnījusi «par ieguldījumu kopumā», gan par to, ka, lesbiešu pārī spēlējot «vīru – ģimenes apgādnieku», Beninga, dzīvē četru bērnu māmiņa, nezaudē ne kripatu sievišķās pievilcības. Nu, un «riskantās tēmas» faktors, protams.

Vai arī abām meitenēm no «mazajām neatkarīgajām» drāmām – Mišelas Viljamsas trauslais darbs filmā Skumjie izredzētie/Blue Valentine, kad viņas acīs filmas laikā pazūd, izkūp mīlestība pret vīru – jaunības dienu izredzēto, patiesi ir apbrīnas vērts, savukārt Dženifera Lorensa filmā Ziemas kauls demonstrē tādu sievišķā spīta spēku, saglabājot ģimeni (brālīti, māsu un prātā jukušo māti) necilvēcīgos apstākļos, ka viņas spēles stilu droši var saukt par varonīgu – arī tīri fiziski, jo, cik redzams, filmēšanas apstākļi galīgi nav bijuši saldi.

Oskaru saņems: Natālija Portmena. Baletdejotājas Ninas loma viduvējā, pārslavētā filmā Melnais gulbis, protams, ir pašaizliedzības un uzcītības akts tik neplastiskai, sīkai aktrisei, turklāt Portmenas pusē jau ir Zelta globuss un ārkārtēji ietekmīgās Kinoaktieru ģildes balva kā labākajai aktrisei – neaizmirsīsim, ka vairāk nekā 6000 akadēmijas biedru vidū vairākums ir tieši aktieri…

Labākais aktieris

Nominēti: Havjers Bardems (Biutiful), Džefs Bridžess (Īstenā drošsirdība), Džesijs Eizenbergs (Sociālais tīkls), Kolins Fērts (Karaļa runa), Džeimss Franko (127 stundas)

N. N. dotu Oskaru: man jau dikti patiktu, ja atkārtotos 2003. gada joks, kad Oskaru visi, Globusus un dažādas profesionāļu ģildes ieskaitot, paredzēja Danielam Dejam Lūisam par miesnieka lomu Ņujorkas bandās, bet pēc figūriņas kāpa mazzināmais Adriens Brodijs (loma Polaņska filmā Pianists). Šogad šādu ēverģēlību var izspēlēt Džeimss Franko (127 stundas) un Džesijs Eizenbergs (Sociālais tīkls) – abi jaunie aktieri veiksmīgi tiek galā ar šiem žiperīgo margināļu – tagad pasaules slavenību – tēliem: Facebook miljardieri Cukerbergu un veloalpīnistu invalīdu Rolstonu.

Oskaru saņems: Kolins Fērts, kuru pērn apsteidza Džefs Bridžess (arī šogad džeki sacenšas vienā laukā). Tā ka akadēmijai būs savs britu monarhijas «Forests Gamps» – karalis stosteklis Džordžs VI.

Labākais otrā plāna aktieris

Nominēti: Kristjens Beils (Cīnītājs), Džons Hokss (Ziemas kauls), Džeremijs Reners (Pilsēta), Marks Rufalo (Bērniem viss kārtībā), Džefrijs Rašs (Karaļa runa)

N. N. dotu Oskaru: Kristjenam Beilam – neko nevaru padarīt, ka šī aktiera «negatīvā» harisma mani burtiski paralizē. Viņa ūdenskrānam līdzīgais, no narkotikām izģindušais bokseris rullē un bez sirdsapziņas pārmetumiem «nozog lomu» Cīnītāja galvenajam varonim – aktierim Markam Vālbergam!

Oskaru saņems: Džefrijs Rašs – kaut vai kompensējot idiotisko lēmumu iebīdīt ekscentrisko logopēda Loga lomu «otrā plāna» darbu gaņģī. Nu, paklau! Filma Karaļa runa taču uz šī varaskārā skolotāja tēla turas! Tas būtu godīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

TIEŠRAIDES

ASV Kinoakadēmijas balvu jeb Oskaru pasniegšanas ceremoniju no 28.februāra plkst.1 līdz plkst.8 (pēc Latvijas laika) varēs vērot tiešraidē internetā: 

http://oscars2011live.com/

http://www.livestream.com/academyawards


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja