Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Arsenālā notiks grupas izstāde Euro Femmes

No 14. jūnija līdz 14. jūlijam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā būs skatāma grupas izstāde Euro Femmes, informēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Preses centra vadītāja Natālija Sujunšalijeva.

Euro Femmes ir grupas izstāde, kurā piedalās sešas jaunās paaudzes starptautiskas un Latvijas feminisma mākslinieces Elīna Brasliņa, Vivianna Marija Staņislavska, Mētra Saberova, Daria Bluma (Daria Blum), Kirstina Barnsa (Kirstin Barnes) un Kamila Gonzalesa Korea (Camila Gonzalez Corea).

Latvijas kultūrtelpā un sociālajā vidē feminisms pēdējos gados aizvien vairāk nostiprinājis savas pozīcijas kā dienaskārtībā pieminama parādība. Diemžēl tā bieži vien tiek piesaukta kā no Rietumiem ievesta ideoloģija, nevis kā viens no mērķiem Latvijas vispārējās labklājības veicināšanai.

Izvēlēto mākslinieču risinātās tēmas atklāj feminisma plašo spektru, ko Latvijas sabiedrība nav spējīga iztēloties patstāvīgi, vēl joprojām cīnoties ar tradicionālām diskriminējošām dzimumu un seksualitātes izpratnēm un ierobežojumiem. Piedalīties aicinātās jaunās paaudzes mākslinieces no Latvijas pierāda, ka patriarhālā struktūra nav šķērslis pievērsties feminisma tēmām pašu telpā.

Latviešu mākslinieču darbus izstādē vieno izteikta vēlme radīt stāstus, kuri apliecina nepieciešamību dzirdēt sieviešu balsis. Tās runā ne tikai par lielajiem sociālajiem scenārijiem, bet arī par to izspēli ikdienas gaitās, vienojoties augošā pieprasījumā mainīties un attīstīties iekļaujošas sabiedrības virzienā. Elīna Brasliņa aicina meklēt risinājumu caur humoru leļļu animācijā Kam no gendera bail?. Viviannas Marijas Staņislavskas veidotā komiksa humoristiskie, lakoniskie un viegli izklāstītie stāsti reprezentē šodienas notikumus un dažādās situācijas, kas ietekmē sabiedrības kopējos uzskatus. Mētras Saberovas animētais video taustās cauri komiski neskaidrajām atšķirībām un līdzībām feminisma attīstībā Rietum- un Austrumeiropā.

Lielbritānijā bāzētās mākslinieces kritiski pievēršas konkrētām patriarhālās struktūras lamatām. Kirstina Barnsa izsmej Lielbritānijas likumdošanu attiecībā pret sieviešu ejakulācijas atainojumu pornogrāfijā. Kamilas Gonzalesas Korea darbs IRL turpina darbu sēriju The Nipple Act, pētot interneta ietekmi uz cilvēku emociju izpausmēm. Darias Blumas performances un video instalācijas iekļauj dažādus kustības stilus un tērpus, tekstu un pašas komponētu mūziku, lai izceltu konfliktu sievietes ķermeņa pašreprezentācijā. Autorei svarīgi pētīt attiecības starp publiku un mākslinieku, humoru un traģēdiju, patiesību un fikciju.

Izstādes atklāšanas vakarā norisināsies Darias Blumas performance It’s On Me ar pašas mākslinieces komponētu mūziku un tekstu.

Izstādi papildinās pasākumu programma. Tās ietvaros notiks režisores, publicistes un feministes Alises Zariņas lekcija par sievietēm kino industrijā, filozofu Annes un Aināra Sauku lekcija Sievišķā izvērsumi – miesa un vēsture, kā arī Elīnas Brasliņas meistarklase bērniem un tikšanās ar izstādes māksliniecēm. Izglītības pasākumu ietvaros īpašs notikums būs Londonā strādājošā amerikāņu kuratora un rakstnieka Herba Šelenbergera (Herb Shellenberger, ASV / Lielbritānija) vieslekcija un īsfilmu seanss CAVE GIRLS + TRASHY FASHIONS: Unseen Post-Punk Videos by Women, kas veidots no ASV 1970.–1980. gadu sieviešu eksperimentālās video mākslas arhīva materiāliem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja