Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Lielajā dzintarā atklās laikmetīgo izstādi Nebeidzamā pagātne un nākotne

No piektdienas, 6. marta, līdz 30. aprīlim Liepājas koncertzālē Lielais dzintars būs skatāma izstāde Nebeidzamā pagātne un nākotne. Laikmetīgā izstāde pirmo reizi vienkopus apvieno trīs mākslinieku – Daces Dēliņas-Lipskas (Liepāja, Latvija), Vladimira Migačeva (Krasnodara, Krievija) un Iljas Gaponova (Sanktpēterburga, Krievija) – darbus. Īpaši Liepājas izstādei radītie jaundarbi – gleznas un instalācijas – reflektē par laiku un iespēju notvert mirkli caur mākslu, informēja koncertzāles pārstāve Santa Margeviča.

"Pagātne un nākotne ir mūsu prāta ilūzijas – pagātnes freskas ir izgaisušas, kamēr nākotnes attēli nav nekas cits kā vien mūsu sirreālie sapņi, kas ļoti iespējams nekad tā arī nekļūs par īstenību. Tomēr lielāko dzīves daļu mēs pavadām, raizējoties par savām kļūdām un ilgojoties pēc vēlmju piepildījuma. Mūsu prāts tāpat kā izsalkusi žirafe turpina sniegties tālu virs mākoņiem, jo ​​vienmēr šķiet, ka koku lapas ir zaļākas pašās galotnēs un nākotne ir spožāka par tagadni. Un tikai kaut kur tur tālu prom, garkaklainajam dzīvniekam pie kājām, atrodas reālā pasaule, kuru mēs bieži vien uztveram tikai kā celtniecības materiālu gaišākai nākotnei," izstādē tverto problemātiku skaidro tās kuratore Inna Udovičenko no Sanktpēterburgas.

Vai ir iespējams atslēgt šo nepārtraukto domu ritējumu mūsu prātā? Mākslinieki norāda, ka cilvēks šajā ziņā nav tik perfekts kā mobilais tālrunis, kuru ar vienas pogas palīdzību var iestatīt bezsaistes režīmā. Tomēr viņi saredz risinājumu mākslā – glezniecība ir apturēts mirklis, nekustīgs rāmis, kas ļauj mums redzēt laiku kā punktu, kas notverts divdimensionālā telpā. Izstādē redzamās gleznas un instalācijas, divdimensiju un trīsdimensiju darbi ir mākslinieku mēģinājums atainot laiku caur telpu, apstāties un definēt šī brīža tagadni.

Pagātne un nākotne ir mūsu prāta ilūzijas. Vienas neskaidrība un otras nenoteiktība liedz tagadnei tās spēku, un mūsu sapņi par debesīm uz zemes kļūst nekas cits kā atmiņas par nākotni. Ar izstādes palīdzību mākslinieki vēlas pārdefinēt eksistenciālos jautājumus, kādus reiz franču mākslinieks Pols Gogēns izvirzīja sava darba nosaukumā – no kurienes mēs nākam, kas mēs esam, kurp mēs ejam? –  uz aktuālāku formulējumu – ko es tagad jūtu, ar ko ir piepildīta apkārtējā realitāte, vai es varu būt es pats?

Nebeidzamā pagātne un nākotne ir pirmā mākslinieku trijotnes kopīgā izstāde. Visi tās darbi radīti īpaši izstādei Liepājā un tiks apmeklētājiem izrādīti pirmo reizi. Māksliniekus kopā savedis un izstādi iniciējis mākslas kolekcionārs Raivis Zabis (RZ Collection).

Izstāde Lielā dzintara mākslas telpā Civita Nova būs skatāma līdz 30. aprīlim; darba laiks: no pirmdienas līdz sestdienai plkst. 10–19, svētdienās – plkst. 10–15. Ieeja – bez maksas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja