Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Rīgas biržā būs skatāma Leona Baksta izstāde

No 7. jūlija Mākslas muzejā Rīgas biržā varēs apskatīt izstādi Leons Baksts un viņa laiks. Glezniecība, zīmējumi, fotogrāfijas, kas veltīta ievērojamā Krievijas gleznotāja, scenogrāfa, grāmatu ilustratora, kostīmu mākslinieka un dizainera Leona Baksta 150. dzimšanas dienai, informē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.

Leons Baksts (1866–1924), īstajā vārdā Leiba Haims Rozenbergs dzimis Grodņā Baltkrievijā. Sākotnēji bijis brīvklausītājs Sanktpēterburgas Mākslas akadēmijā, bet vēlāk studējis Parīzē, Žiliāna akadēmijā. Viņš bijis viens no mākslinieku apvienības un žurnāla Mir iskusstva dibinātājiem, darbojies kā scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Sergeja Djagiļeva trupai Ballets russes. Baksts kļuvis par vienu no orientālisma modes radītājiem un eksotikas elegances kultivētājiem Eiropā 20. gadsimta sākumā, dzīvojot un strādājot divās galvaspilsētās Sanktpēterburgā un Parīzē, tāpēc viņa talants vienlīdz pieder gan krievu, gan franču kultūrai.

Izstādes mērķis ir pēc iespējas pilnīgāk atsegt Baksta spilgtās personības daudzpusību, kuras darbi, īpaši tie, kas saistīti ar teātri, 20. gadsimta pirmajās desmitgadēs iedvesmoja Rietumeiropas modernistus un veidoja jaunu skatuves vizuālo stilu. Ekspozīcijā iekļautas Leona Baksta kostīmu skices, portretu zīmējumi, oriģinālkostīmi, kas saglabājušies no izrādēm, izrāžu afišas un plašs foto materiāls, kas dokumentē Djagiļeva trupas uzvedumus. Izstādē apskatāmie darbi pieder Belgazprombank, Sanktpēterburgas Valsts teātra un mūzikas muzeja, Lietuvas Mākslas muzeja, Aleksandra Vasiļjeva fonda, kā arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijām.

Izstādes ekspozīcijā būs redzama arī Baksta domubiedru – apvienības Mir iskusstva mākslinieku Aleksandra Benuā, Mihaila Vrubela, Mstislava Dobužinska, Borisa Kustodijeva un citu – daiļrade, kas ietekmējusi paša mākslinieka estētisko uzskatu un formālo paņēmienu veidošanos.

Ekspozīcija būs skatāma līdz 28. augustam.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja