Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rīgas mākslas telpā norisināsies itāļu mākslinieka Rubena Montīni performance Šī anonimitāte ir graujoša

Izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa 24. martā no plkst. 14.00 līdz 18.00 aicina līdzdarboties itāļu mākslinieka Rubena Montīni (Ruben Montini) performancē Šī anonimitāte ir graujoša (Questo Anonimato E’ Sovversivo), informēja Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas mākslas telpa projektu vadītājs Arturs Virtmanis.

Rubens Montīni savu performanci uzsāka 2016. gadā, kad mākslinieks pirmo reizi aicināja performances apmeklētājus līdzdarboties izšuvuma radīšanā. Proti, mākslinieks aicināja apmeklētājus uz 30 metrus gara, balta kokvilnas palaga izšūt jebko, kas tiem vien ienāk prātā. Performances mērķis ir radīt stāstu par cilvēkiem, kas satikušies nejaušā veidā, tādējādi radot kaut ko lielāku un šķietami netveramu – kopības un piederības sajūtu plašākai, bezrobežu savienībai.

Līdz šim izšuvuma tapšanā ir piedalījušies 28 Eiropas valstu iedzīvotāji. Performance ir notikusi Londonas Karaliskajā rokdarbu skolā (The Royal School of Needlework), Eiropas Kultūru muzejā Berlīnē, mākslas centrā Ruperts Viļņā u.c. vietās Eiropā. Savukārt Rīgas un Latvijas iedzīvotājiem iespēja pielikt savu roku izšuvuma tapšanā būs 24. martā izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa.

Izšuvuma gala versija tiks izrādīta mākslinieka Rubena Montīni personālizstādē, kurā tiks atspoguļots arī izšuvuma tapšanas process. Izstāde tiks atklāta 2023. gada 23. aprīlī Kalsetas laikmetīgās mākslas muzejā (Museo di Arte Contemporanea di Calasetta), Sardīnijā, un to papildinās katalogs ar kuratoru esejām par performanci un Elas Bialkovskas (Ela Bialkowska) fotogrāfijas, kas tapušas katrā no performances pieturvietām.

Rubens Montīni (1986) šobrīd dzīvo un strādā Turīnā, Itālijā. Darbojoties performances mākslā, radot tekstildarbus un veicot gan fiziskas, gan kolektīvas darbības, mākslinieks formulē sarežģītu domu, kas no vienas puses ir īslaicīga un romantiska, no otras puses, ir viena no galvenajām balsīm, kas vēsta par LGBTQ+ kopienas problēmām mūsdienu Itālijā.

Ikkatrā performancē R. Montīni ķermenis arvien vairāk un vairāk atspoguļo LGBTQ+ kopienas ciešanas mūsdienu pasaulē. Savukārt izstrādājot savus individuālos darbus, tai skaitā, tekstildarbus, mākslinieks ir pievērsies kolektīvo projektu veidošanai, cenšoties darbu izveidē iesaistīt sabiedrību, ar tās palīdzību veidojot dažādus rituālus un pagaidu pieminekļus, kas kļūst par īslaicīgām piemiņas zīmēm viņa kopienai, kas sabiedrībā ir mazākumā.

Rubensa Montīnī darbi ir plaši izrādīti starptautiskās mākslas institūcijās, piemēram, NOMUS – Jaunās mākslas muzejā (The New Art Museum) Gdaņskā, Prigioni galerijā (Gallerie delle Prigioni) Trevizo, Kunsthalle Bratislavā, laikmetīgās mākslas centrā Casino Luksembrugā u.c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja