Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ainava ēkas iekšpusē. Atklāts galerijas Serpentine vasaras paviljons

Londonas galerija Serpentine aicina apmeklēt vasaras paviljonu, kuru šogad projektējis japāņu arhitekts Dzjunja Isigami

Paviljons uzbūvēts zālienā pie galerijas vēsturiskās ēkas Kensingtonas dārzos un būs pieejams interesentiem līdz 6. oktobrim. Pagaidu būve katru gadu tiek pasūtīta kādam starptautiski nozīmīgam arhitektam, kuram tajā brīdī nav pabeigts neviens liels projekts Lielbritānijā.

Galerijas Serpentine vasaras paviljona veidošana tiek uzskatīta par ļoti prestižu darbu un augstu atzinību. Pirmo paviljonu 2000. gadā projektēja Zaha Hadida, vēlāk – Daniels Lībeskinds (2001), Tojo Ito un Sesils Balmonds (2002), Oskars Nīmeiers (2003), Alvaru Siza, Eduardu Soutu de Moura un Sesils Balmonds (2005), Rems Kolhāss un Sesils Balmonds (2006), Ūlafurs Eliasons un Hjētils Tūšens (2007), Frenks Gērijs (2008), biroja SANAA dibinātāji Kadzujo Sedzima un Rjue Nisidzava (2009), Žans Nuvels (2010), Pēters Cumtors (2011), Žaks Hercogs un Pjērs de Merons sadarbībā ar Aju Veiveju (2012), Sou Fudzimoto (2013), Smiljans Radičs (2014), birojs selgascano (2015), Bjarke Ingelss (2016), Fransiss Kerē (2017) un Frīda Eskovedo (2018).  

Paviljona būvniecību finansē sponsori un mecenāti, pēc demontāžas tas tiek pārdots. Projekts tiek īstenots rekordātrā tempā – no pasūtījuma līdz atklāšanai paiet ne vairāk kā seši mēneši. Tikko atvērtais arhitekta Dzjunjas Isigami paviljons ir liela jumta konstrukcija, kas šķietami izaug no zemes un atgādina gan putna spārnu, gan akmeņainu pakalnu. |Akmens veido ainavu, un parasti ainava atrodas ārpus ēkas. Es vēlējos izveidot ainavu ēkas iekšpusē," paviljona dizainu raksturo Dzjunja Isigami.

Arhitekts dzimis 1974. gadā. Viņš ir strādājis birojā SANAA, bet 2004. gadā nodibinājis savu uzņēmumu Junya Ishigami + Associates. 2010. gadā Dzjunja Isigami ieguvis Venēcijas arhitektūras biennāles galveno balvu Zelta lauva. Pērn Laikmetīgās mākslas fondā Cartier Parīzē notika viņa personālizstāde, kura šogad būs aplūkojama Šanhajā. Viņš veido eksperimentālas konstrukcijas, kurās dažādos veidos interpretē tradicionālās arhitektūras paņēmienus un kombinē tos ar dabas parādībām, integrējot savā darbā ainavu, mežu, mākoņus, akmens grēdas u. c.        

Galerijas Serpentine vasaras paviljons ir apmeklētāju iecienīta atpūtas vieta, kurā darbojas kafejnīca. No 5. jūlija līdz 27. septembrim astoņos piektdienu vakaros paviljonā notiks īpaša programma (diskusijas, performances, lasījumi, koncerti un filmu skates), kurā piedalīsies mūziķi, rakstnieki, zinātnieki, izgudrotāji, teātra mākslinieki, režisori un modes dizaineri.

Informācija: serpentinegalleries.org

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja