Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Ar Prāta vētras un mākslinieka Jāņa Kraukļa izstādi noslēgsies projekts Skaņai vajag mākslu

Fonda Mākslai vajag telpu Vasaras mājā, 30. augustā plkst. 18 tiks atklāts populārās pašmāju grupas Prāta Vētra un jaunā mākslinieka Jāņa Kraukļa kopdarbs – interpretācija par Zuzānu kolekcijā esošo latviešu gleznotāja Rūdolfa Piņņa darbu ar nosaukumu Dārgakmeņi, informēja fonda pārstāve Katrīna Jaunupe.

Kalnu raktuvēm līdzīgā tumsā iemirdzas Piņņa gleznotie dārgakmeņi un izliecas guļošās sievietes siluets. Pēckara periodā, jo īpaši sākot ar 60. gadu nogali, gleznotāja izmantotie mākslinieciskās izteiksmes līdzekļi un kolorīts ķļūst arvien ekspresīvāki un spilgtāki. Dekonstruējot Rūdolfam Pinnim raksturīgajā paletē klātos krāsu laukumus, slāņus un līniju ritmu uz telpas sienām un grīdas, Jānis Krauklis pamodina abstrakcijas dinamiku un trīsdimensionalitāti. Skaņa, līdzīgi kā 1973. gadā tapušās gleznas dārgakmeņi, kas mākslas darbā guļ līdzās kailajam ķermenim, atklājas pakāpeniski. Tikai pārvietojoties telpā iespējams pieredzēt skaņu tās pilnajā būtībā –  līdzīgi kā dārgumi alā vai sievietes klēpī.

Rūdolfs Pinnis ir teicis: “Sieviete priekš manis joprojām ir noslēpums. Mistika. Un tā arī to gleznoju.” Tāpat arī grupas Prāta Vētra mūziķu radītais skaņdarbs izstādē ir sadalīts celiņos, ļaujot Renāra Kaupera vokālam te saplūst ar bungu, bet te –  ar basģitāras partiju.

Realitāte, kādu to savos darbos attaino gleznotājs, ir subjektīva un fragmentāra. Konkrētajā izstādē tā transformējas vienotā audiovizuālā instalācijā caur fizisku pieredzi, kuru ietekmē skatītāja individuālā uztvere. Blāvai gaismai iezīmējot ceļu, viens fragments aizved pie nākamā un te, tāpat kā dzīvē, tikai pacietīgi un lēni to pētot ir iespējams noteikt, cik īsts ir šķietamais dārgums.

6. septembra vakarā plkst. 18 MVT Vasaras mājā norisināsies māksliniekam Rūdolfam Pinnim veltīta saruna, kuru vadīs latviešu dzejniece un māksliniece Ieva Rupenheite, kamēr pašu izstādi var apskatīt līdz 10. septembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja