Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Ar krāsainiem gliemežiem Rīgā aicina atbalstīt Laikmetīgās mākslas muzeja izveidi

Naktī no 6. uz 7. maiju dažādās Rīgas vietās parādījušies 14 krāsaini gliemeži, kas ir daļa no publiskās mākslas sērijas. Akcijas mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību laikmetīgajai mākslai un veicināt diskusijas par Latvijas laikmetīgās mākslas muzeja nepieciešamību, vienlaikus atstājot spēcīgu radošo pēdu Rīgas pilsētvidē, informēja  iniciatīvas Mākslai vajag telpu vadītāja Katrīna Leiškalne.

"Gliemeži nav izvēlēti nejauši – tie simbolizē lēno muzeja tapšanas gaitu. Šīs videi draudzīgās instalācijas mērķis ir ne tikai iepriecināt rīdziniekus un pilsētas viesus, bet arī likt apstāties, iedziļināties un padomāt. It īpaši aktuāli tas ir šobrīd, kad Rīga ir kļuvusi par Eiropas kultūras galvaspilsētu," norāda Leiškalne.

Projekta Gliemeži īstenotājs ir sabiedriskā iniciatīva Mākslai vajag telpu, kas aizsākta ar mērķi panākt Laikmetīgās mākslas muzeja uzcelšanu Rīgā. Muzeja pamatfunkcijas būs veicināt Latvijas mākslas procesu aktivitāti, valsts konkurētspējas, nācijas identitātes stiprināšanu, tūrisma industrijas un mākslas izglītības attīstību, kā arī integrētas kultūras telpas izveidošanu Rīgā. Iniciatīvas uzsācēji uzskata, ka laikmetīgās mākslas muzeja izveidošana ir valsts prestiža jautājums, kā arī viens no valsts identitātes simboliem, kas liecina par nācijas kultūras pašapziņas līmeni.

Šobrīd Mākslai vajag telpu ir uzsākusi kampaņu masu medijos, paralēli notiek kampaņa sociālajos tīkos, darbs pie ekonomiskā pamatojuma pētījuma veikšanas, kā arī norit sagatavošanas darbi vairāku citu instalāciju izveidei. To mērķis ir sabiedriskajā dienaskārtībā aktualizēt diskusiju par Latvijas laikmetīgās mākslas muzeja nepieciešamību. Mākslai vajag telpu nosūtījusi Latvijas Republikas Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai deklarāciju par Laikmetīgās mākslas muzeja izveides nepieciešamību. Šo deklarāciju ir parakstījuši daudzi sabiedrībā pazīstami kultūras darbinieki, tai skaitā – pianists Vestards Šimkus, interneta vietnes satori.lv redaktors Ilmārs Šlāpins, arhitekte Zaiga Gaile, bijušais Latvijas Nacionālās operas vadītājs Andrejs Žagars, tēlnieks Gļebs Panteļejevs, Rundāles pils direktors Imants Lancmanis, kuratore Helēna Demakova, komponists Arturs Maskats, Kultūrkapitāla fonda direktors Edgars Vērpe un citi.

Laikmetīgās mākslas muzeja izveidi ir iespēja atbalstīt šeit:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja