Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

"Arsenālā" prezentēs māksliniekam B.Bērziņam veltītu suvenīru līniju

IDEJA par Borisam Bērziņam veltītu suvenīru līnijas izveidošanu pieder Latvijas Mākslas akadēmijas studentiem Brigitai Zelčai un Kristapam Grundšteinam, viņu projektu ir atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds. Brigita mācās 4.kursā Stikla mākslas katedrā, Kristaps - maģistrantūras 2.kursā Funkcionālā dizaina katedrā. 2008.gadā viņu izveidotā kristāla stikla glāze, kuras dizainu inspirēja B.Bērziņa māksla, uzvarēja Latvijas Dizaineru savienības rīkotā konkursa Gada balva dizainā kategorijā Stikls un stils. Šī glāze tagad ir suvenīru līnijas BB centrālais objekts.

Kāpēc tieši Boriss Bērziņš? «Viņš mani fascinē ar gleznām un zīmējumiem, ar savu līniju. Kuplas sievietes ķermeņa aprises, Laimas Slavas grāmata par Borisu Bērziņu, izstādes Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā - tie ir mani iedvesmas avoti. Tā viss saslēdzās, un es sāku strādāt. Glāzes veidošanai pieaicināju Kristapu kā funkcionālā dizaina pārstāvi. Manam sievišķīgajam domāšanas veidam viņš piešķīris konstruktīvismu,» atbild B.Zelča.

Viena glāze maksā Ls 29. Izgatavots 100 glāžu, visas ir numurētas. Tās ir ekskluzīvs roku darbs, glāzes veidotas brīvi pūstā stikla tehnikā studijas tipa darbnīcā Čehijā, katrai glāzei ir neatkārtojamas formu nianses. «Glāzēs izceltas Borisam Bērziņam raksturīgās asprātīgi tvertās improvizācijas, izteiksmīgā apjomīgo formu plastika un līniju ritmi,» teikts projekta preses relīzē. B.Zelča piebilst, ka par B.Bērziņa mākslu glāzes dizainā atgādina siluets: «Muguras. Dibeni. Kājas.»

«Šīs glāzes skaisti skan. Pūstais stikls ir ļoti plāns - materiāla pašvērtība ir augsta. Mēs nevaram atļauties veltīt Borisam Bērziņam kaut ko nekvalitatīvu - tam ir jābūt augstākās pakāpes superkvalitatīvam suvenīram. Bērziņš ir pasaules līmeņa mākslinieks, par kuru mums ir jāstāsta visiem. Viņš ir viens no Latvijas tīrradņiem,» pārliecināta Brigita.

Suvenīru līnija BB - kristāla stikla glāze, atklātņu komplekti Muguras un Brunči, DVD Boriss saka, izdevniecības Neputns izdotais monogrāfisks albums Boriss Bērziņš - izveidota, lai popularizētu B.Bērziņa darbu kolekciju, kas ir Latvijas Nacionālās mākslas muzeja īpašumā. Suvenīru stends atradīsies izstāžu zālē Arsenāls. Tā atklāšana notiek šodien, pasākums iekļauts Dizaina dienu programmā.

«Magnēti un uzlīmes ir bezjēdzīgi suvenīri. Es vispār uzskatu, ka mums vairs nekādas lietas nav vajadzīgas. Viss jau ir saražots. Mūsu glāze ir funkcionāla, tas ir lietojams suvenīrs,» uzsver B.Zelča. Ko tad paši autori iesaka dzert no šīm glāzēm? «Glāze nav domāta 1984.gada ražas augstas klases Bordo sarkanvīna baudīšanai. Var dzert kokteili, sulu, pienu - jebko. Pat alu! Gribas, lai cilvēki ģimenē tiešām lietotu šo glāzi, nevis liktu to plauktā. Pirmais, ko visi saka, ieraugot glāzi: «To taču var lietot no abām pusēm!» Mēs pirmām kārtām gribējām izveidot kaut ko skaistu, jo tas tomēr ir Boriss Bērziņš.»

Brigita un Kristaps vēlas dot impulsu citiem māksliniekiem veidot kvalitatīvus suvenīrus: «Paskatieties, kādi Rīgā ir suvenīri - dzintara glezniņas un auskariņi! Mums taču ir daudz mākslinieku, un viņi var izdomāt kaut ko savu.».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja