Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Atklās Ģirta Muižnieka gleznu izstādi

15. septembrī  „Galerijā 21” tiks atklāta mākslinieka Ģirta Muižnieka gleznu izstāde, informē galerijas pārstāvji. Ekspozīcijā iekļautie darbi tapuši īpaši šai izstādei. Izstāde būs aplūkojama līdz 31.oktobrim.

Skates izejpunkts ir pirms trim gadiem aizsāktais Bebe Jumeau jeb leļļu cikls, kura varoņu tēlos iekodētais it kā banālais dekoratīvisms un filozofiskā daudznozīmība šai laikposmā bijusi Muižnieka glezniecības idejiskie katalizatori. Šie tēli, kuru dažkārt biedējoši reālistiskās acis raugās no nosacītajiem portretiem un  dubultportretiem, dīvaini fascinējošā veidā liek skatītājiem domāt par sevi, vedinot glezniecisko sprādzienu jūklī atrast maģiski vibrējošo nervozo emociju plūsmu, kas it kā sajūtama gluži fiziski un tomēr paliek absolūti margināla.

Izstādes nosaukums „Mati“, no vienas puses, ir klajš formālisma slavinājums, norādot uz līnijas un krāsas valdzinājumu un attaisnojot Muižnieka kā glezniecības substances meklētāja statusu, no otras puses – to var dēvēt arī par savveida paša radīto būtņu ķermeņu preparāciju un mēģinājumu atrast maģiskā pievilkšanas spēka izcelsmes avotu. 

Ģirts Muižnieks dzimis 1956. gadā, absolvējis Latvijas Mākslas akadēmiju. Viņš pieder pie paaudzes, kas joprojām  ir viena no spēcīgākajām latviešu glezniecības parādībām. Latvijas mākslas ainā tā ienāca 20. gadsimta 80. gadu sākumā, desmitgades beigās piedalījās tik zīmīgajā izstādē „Posttradicionālisti” Centrālajā mākslinieku namā Maskavā, bet 90. gadu sākumā izstāžu zālē „Latvija” notika tālaika skandalozākā glezniecības izstāde – performance „Maigās svārstības”, kas līdz pat šai dienai ir jēdziens latviešu mākslas ainā.

2003. gadā  saņēmis Latvijas Mākslinieku savienības „Gada balvu“ par izstādēm „Parādes portrets“ („Rīgas galerija“) un „Gleznas“ (Ivonnas Veihertes mākslas galerija).

2007. gadā  saņēmis laikraksta „Diena“ „Gada balvu kultūrā“ par personālizstādi Salut Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un Latvijas Mākslinieku savienības zelta medaļu „Gada mākslinieks“.

Ģirta Muižnieka darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja, Gruzijas Mākslas muzeja (Tbilisi), Eiropas Centrālās bankas (Frankfurte), Krievijas Kultūras ministrijas un  Valsts Tretjakova galerijas (Maskava) kolekcijās, kā arī citās publiskās kolekcijās un privātkolekcijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja