Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Cēsu Vecajā alus brūzī būs apskatāmi 56 Eiropas jauno mākslinieku darbi

No 29. jūnija līdz 29. jūlijam – Cēsu Zinātnes, mākslas un gastronomijas centrā Brūzis norisināsies starptautiskās mākslas biennāles Eiropas jaunrade / JCE. Jeune Création Européenne ceļojošā izstāde, kurā būs apskatāmi 56 jaunās paaudzes mākslinieku darbi no septiņām Eiropas valstīm – Itālijas, Portugāles, Francijas, Dānijas, Rumānijas, Spānijas un Latvijas, informēja izstādes pārstāve G. Dātava.

Kā stāsta izstādes galvenie kuratori – Monrūžas pašvaldības (Francija) pārstāvji, izstādes kaleidoskops iezīmē jaunākās vēsmas Eiropas mākslā, kā arī uzdod jautājumus: Vai māksla ir universāla? Vai pastāv tāds koncepts kā Eiropas māksla? Vai mākslinieka daiļradi definē valsts, kuru viņš vai viņa pārstāv?

Latviju šī gada biennālē pārstāv 8 jaunie mākslinieki – Andrejs Lavrinovičs, Mētra Saberova, Sandra Strēle, GolfClayderman, Rūdolfs Štamers, Zīle Ziemele, Raitis Hrolovičs un Toms Harjo. Viņus izvēlēja speciāli izveidota mākslas ekspertu žūrija: mākslas zinātnieks un kurators Kaspars Vanags, māksliniece Maija Kurševa, Mūkusalas Mākslas salona kuratore Diāna Barčevska, scenogrāfs un kurators Alberto Di Gennaro, kā arī JCE Biennāles kurators Latvijā Dāvis Kaņepe.

Izstādes kuratori Latvijā akcentē, ka Latvijas mākslinieku delegācija biennāles izstādē piedāvā radīt pasauli kā žilbinošu, švīkstošu TV ekrānu. Jauno mākslinieku daiļradē vērojami elementi no mūsdienu sabiedrības jeb, kā mākslinieki to definē - jaunās pasaules. Toma Harjo dramatiskuma atsaldētība, Mētras Seberovas izmisums pēc diskrētuma un jaunās pasaules brīvība spilgti atspoguļojas mākslinieku darbos.

Līdz ar JCE Biennāles izstādes atklāšanu Cēsu Vecais alus brūzis uzsāk jaunu posmu ceļā uz pārtapšanu par Zinātnes, mākslas un gastronomijas centru. Gluži kā jaunie mākslinieki, brūzis tiecas uz jaunās pasaules apgūšanu, nograujot liekās sienas starp brūža kompleksu un Cēsu pils parku. To vietā beļģu mākslinieks Vilems Boels radīs 9 x 11 metru instalāciju Sancho Don’t Care. Modernizētā vējdzirnavu konstrukcija reaģē uz saules atstaroto gaismu un vēja plūsmām, kā arī uzsver būvlaukumu lomu vietradē.

JCE Biennāles pirmsākumi meklējami 2000. gadā Parīzes piepilsētā Monrūžā. Tā radīta ar mērķi dot atspēriena iespējas jaunajiem māksliniekiem un veicināt to atpazīstamību kā Eiropā, tā pasaules mērogā. Biennālē iesaistītās valstis apņēmušās stimulēt laikmetīgās mākslas un kultūras attīstību Eiropā.

Divu gadu laikā izstāde apceļos iesaistīto valstu galerijas un mākslas centrus, kopumā mērojot 5850 km distanci. Cēsis ir trešā JCE Biennāles 2017. – 2019. izstādes pieturas vieta. Pēc tam tā dosies uz Cluj-Napoca Rumānijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja