Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 14. jūnijs
Saiva, Santis, Sentis, Tija, Saivis

Demjena Hērsta postpatiesības ekstravagance Venēcijā

Divos Venēcijas muzejos – Palazzo Grassi un Punta della Dogana –, kuri pieder franču miljardierim mākslas kolekcionāram Fransuā Pino, līdz 3. decembrim būs aplūkojama britu mākslinieka Demjena Hērsta personālizstāde Treasures from the Wreck of the Unbelievable/Dārgumi no Neticamā bojāejas.

Vērienīgo ekspozīciju veido 189 darbi, to vidū ir vairāk nekā 100 skulptūru un 21 vitrīna, kas piepildīta ar maziem objektiem. Izstādi pavada mīts: eksponāti esot artefakti, kuri kādreiz esot piederējuši II gadsimta kolekcionāram Sifam Amotanam II un nesen esot izcelti no Indijas okeānā nogrimuša kuģa. Daudzi no tiem ir apauguši ar koraļļiem un aļģēm. Demjens Hērsts teicis, ka mākslas darbu "glābšanā" (patiesībā – veidošanā) no savas kabatas ieguldījis vairāk nekā 50 miljonus sterliņu mārciņu.

Jaunajās skulptūrās mākslinieks atdarinājis dažādu laikmetu un kultūru mākslas darbus (vai vismaz iedvesmojies no tiem), un viņam, kā allaž, tiek pārmesta citu autoru ideju imitēšana un nepilnīga atsauču sniegšana. Eksponātu vidū ir mikipeles figūra no bronzas, antīko marmora statuju replikas, Frānsisa Bēkona un Viljama Bleika gleznu iedvesmotas skulptūras. Demjens Hērsts citē Senās Romas, Senās Ēģiptes un maiju mākslu, papildina to ar popkultūras panteona varoņiem, kuru vidū ir Disneja personāži, Bārbija, Džungļu grāmatas un Troņu spēļu prominences.  

Izstāde tika atklāta vienlaikus ar Venēcijas biennāli un piesaistīja milzu uzmanību, turklāt tā tiek pieteikta kā Demjena Hērsta lielā atgriešanās: viņa iepriekšējā jaundarbu skate Schizophrenogenesis notika 2014. gadā Londonā un tika uzņemta vēsi. Lai gan 2012. gadā Londonas muzejā Tate Modern notikusī Demjena Hērsta retrospekcija tika cildināta, citi skandalozā mākslinieka pēdējos gados īstenotie projekti tika asi kritizēti un pat nicināti.

Taču 90. gadu ģēnija un novatora vārdam joprojām ir magnēta spēks, un 51 gadu vecais Demjens Hērsts, būdams viens no slavenākajiem, dārgākajiem, bagātākajiem un, galvenais, talantīgākajiem mūsdienu māksliniekiem, nav zaudējis azartu un spēju izaicināt sabiedrību, kā arī spert izaicinošus komerciālus soļus. Viņš nevis ierobežo, bet vairo ambīcijas, apzināti kaitinot kritiķus un nelabvēļus.

Ekspozīcija abos Venēcijas muzejos ir komercizstāde: interesenti var iegādāties visu, ko šeit redz. Nav ko brīnīties: Demjens Hērsts vienmēr perfekti jutis tirgus konjunktūru, un viņa jaunākā izstāde Venēcijā ir pieskaņota turīgu kolekcionāru mentalitātei – viņiem laikmetīgā māksla ir medību lauks, kurā katrs cenšas iegūt vērtīgākās trofejas.

Laikraksts The New York Times ziņo, ka vairākums skulptūru tiek piedāvātas trijās versijās: Koraļļu versija (darbs izskatās, kā tikko izcelts no okeāna dibena), Dārgumu versija (kā tikko restaurēts izglābtais darbs) un Kopija (kā muzeju reprodukcija). Katrs darbs ir pieejams trijos eksemplāros, vēl divi rezervēti pašam māksliniekam. Īpaša piezīme: īstie koraļļi darbu veidošanā netika izmantoti.

Cenas – no pusotra līdz pieciem miljoniem ASV dolāru. Izstāde iekļaujas "postpatiesības ekstravagances" virzienā un virtuozi demonstrē Demjena Hērsta radoši bezkaunīgo, asprātīgo un bezgala cinisko pieeju mākslai.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Talanta laiks

Mūsu priekšā ir talants – jaunais soprāns Etīna Saulīte. Tālāk ir jādarbina vispārzināmā formula, saskaņā ar kuru desmit procentiem talanta ir jāpievieno deviņdesmit procentu darba

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja