Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dziedniece, nevis māksliniece. Emmas Kuncas zīmējumi tonizē ķermeni un prātu

Londonas galerijā Serpentine līdz 19. maijam būs skatāma šveiciešu mākslinieces Emmas Kuncas (1892–1963) zīmējumu izstāde Visionary Drawings

Pati Emma Kunca sevi uzskatīja nevis par mākslinieci, bet par dziednieci un dabas pētnieci, taču viņa paredzēja, ka viņas mantojums – ap 400 ģeometrisku zīmējumu – varētu ieinteresēt nākamās paaudzes. Emmai Kuncai nebija mākslas izglītības, dzīves laikā viņas darbi netika izstādīti. Pašlaik viņa tiek uzskatīta par spiritiskās mākslas pionieri. Viņas zīmējumi iedvesmo daudzus mūsdienu māksliniekus un arhitektus.   

No agras jaunības Emma Kunca praktizēja telepātiju un naturopātiju, viņa bija apveltīta ar pareģotājas spējām. Viņa pētīja augu un minerālu īpašības, kas ļautu spēcināt cilvēka organismu. 1938. gadā, kad Emmai Kuncai bija 46 gadi, viņa sāka veidot lielformāta zīmējumus, izmantojot rasēšanas papīru un svārstu, kam uzdeva konkrētus politiskus, filosofiskus vai personiska rakstura jautājumus. Atbildi viņa meklēja iegūtajā ģeometriskajā zīmējumā. Tā radīšana – spiritisma seanss – varēja turpināties 24 stundas.

Šie darbi viņai palīdzēja saprast gan dabas parādības, gan apkārtējo pasauli. Emmas Kuncas zīmējumiem (pārsvarā tie ir abstrakti, daži – figuratīvi) nav nosaukumu, viņa nav norādījusi to tapšanas gadu un nav skaidrojusi to saturu. Visam bija liela nozīme – krāsu kombinācijām, formām, ar grafītu un krāsu zīmuļiem vilktas līnijas treknumam. Emma Kunca izmantoja zīmējumus, lai noteiktu savu pacientu diagnozi. Šie darbi ir dziednieces garīgās un filosofiskās izpētes vizuālā manifestācija. Emmas Kuncas daiļrades pētnieki uzskata, ka vienā no zīmējumiem, kurš pašlaik ir aplūkojams izstādē Londonā, viņai izdevies paredzēt atombumbas izgudrošanu.

Emmas Kuncas darbi pirmo reizi publiski tika demonstrēti 1973. gadā, desmit gadu pēc autores nāves. Pēdējos 40 gados tie regulāri tiek iekļauti nozīmīgās grupu izstādēs. Ekspozīcija Londonas galerijā Serpentine ir organizēta sadarbībā ar mākslinieku Hristodulu Panajotu (dzimis 1978. gadā Kiprā), kurš speciāli izstādei radījis solus no dziedinoša 24 miljonu gadus veca akmens, kuru Emma Kunca atklāja 1942. gadā seno romiešu akmeņlauztuvēs Vīrenlosā Šveicē. Viņa ticēja, ka šis akmens uzlādē ar enerģiju un tonizē ķermeni un prātu.

No šā akmens tiek ražots dziedniecisks pulveris AION A, kuru var iegādāties Šveices aptiekās. Tas palīdzot pret visām kaitēm! Emma Kunca radījusi arī citus dabiskas izcelsmes ārstnieciskos līdzekļus. Akmeņlauztuvju vietā Vīrenlosā kopš 1986. gada darbojas Emmas Kuncas centrs un grota, kur var iepazīties ar viņas mantojumu un atklājumiem.

Informācija: www.serpentinegalleries.org, www.emma-kunz.com

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja