Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

FOTO: LMA gadatirgus Jarmarka pulcē mākslas baudītājus

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) aulā trešdien, 16.decembrī, darbu sāka labdarības akcija, izstāde, gadatirgus Jarmarka, kas norisinās nu jau 13.reizi, informē pasākumu aģentūras Pareizā ķīmija projektu vadītāja Kristīne Pinkule.

Ikviens interesents ir aicināts baudīt mākslas gadatirgus īpašo atmosfēru, apskatīt un iegādāties jauno talantu darbus, vienlaikus ziedojot līdzekļus akadēmijas vēsturiski nozīmīgo telpu atjaunošanai. Daļa Jarmarkas ienākumu tiks ziedota Mākslas akadēmijas studentu prakšu un mākslas simpoziju norises vietai - Jāņa Kugas mājai Ikšķilē.

Jarmarka ir viens no spilgtākajiem notikumiem vizuālajā mākslā. Gadatirgus studentiem sniedz iespēju studiju laikā tapušos darbus izstādīt plašākai auditorijai, iegūstot papildu ienākumus un daļu nopelnītā ziedojot LMA telpu atjaunošanai. Savukārt apmeklētājiem tā ir izdevība iegādāties oriģinālus mākslas darbus, kuru vērtība ar gadiem tikai pieaugs. Jarmarkā iegādājami visdažādākie mākslas darbi - vides un interjera objekti, gleznas un trauki, tērpi, tēlniecības, stikla un grafikas darbi, rotas un citi mākslas priekšmeti.

Katru gadu gadatirgum ir citāds radošais koncepts. "Šogad Jarmarkas tēma ir Visā Visumā svaigākā māksla, kas norāda uz jaunumiem, ko mākslinieki mācību gada laikā sagatavojuši, un ietver arī māksliniecisko domu - Visums ir bezgalīga vieta radošajam, mākslinieciskajam domu lidojumam," vēsta organizatori.

Jarmarka LMA norisināsies līdz 30.decembrim. Tā būs atvērta katru dienu, izņemot 24.decembri, 25.decembri un 26.decembri, no plkst.11 līdz 20. Jarmarkas apmeklējums būs bez maksas.

Kā stāsta Pinkule, ik gadu mākslas gadatirgu apmeklē aptuveni 25 000 apmeklētāju, kuru vidū ir mākslas kritiķi, galeriju īpašnieki, sabiedrībā pazīstami uzņēmēji un vēstniecību pārstāvji. Jarmarkā iespējams apskatīt un iegādāties vairāk nekā 300 jauno mākslinieku un LMA pasniedzēju - sabiedrībā atzītu mākslinieku - radītus darbus.

Līdzšinējo gadu ienākumu daļa tika ziedota LMA vēsturisko telpu restaurācijai. Akadēmijā ir sākta aulas griestu gleznojuma restaurācija, nostiprinātas griestu konstrukcijas, tāpat arī citās telpās tiek veikts zinātniskās izpētes un restaurācijas darbs. Arī gaiteņi atgūst savu sākotnējo veidolu - restauratori strādā pie oriģinālās krāsas slāņa nostiprināšanas un daudzo pārkrāsojumu noņemšanas. Tagad iespējams ieraudzīt oriģinālo gaišo krāsojumu, kas ir pretstats gadu laikā iegūtajam tumši zaļajam uzslāņotajam, atjaunotas tiek arī ozollapu un zīļu pušķu motīva frīzes.

Daļa Jarmarkas šīgada ienākumu tiks ziedota Kugas mājai Ikšķilē, kas ir izcilā mākslinieka, scenogrāfa un LMA kādreizējā rektora Kugas (1878-1969) projektētais nams, kurā viņš pats arī dzīvojis un strādājis. Mākslinieka māja ir novēlēta Mākslas akadēmijai. Ik gadu tajā norisinās studentu plenēri, kā arī starptautiski mākslas simpoziji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja