Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Fotogrāfijas muzejā atklāta Jurim Benjamiņam veltīta informatīvā siena

Latvijas Fotogrāfijas muzejā atklāta Jurim Benjamiņam (1918 – 1993), vienam no krāsu fotogrāfijas pionierim Latvijā, veltīta informatīvā siena.

"Latvijas fotogrāfijas vēsturē Juris Benjamiņš ir nozīmīgs kā zinātnieks. Viņš 20. gadsimta 30. gados bija viens no pirmajiem, kurš interesējās par ķīmiskajiem eksperimentiem un pētījumiem saistītiem ar krāsu fotogrāfiju, cenšoties saglabāt fotogrāfijā dabiskos krāsu toņus, kā arī uzlabot krāsaino fotogrāfiju reproducēšanu," stāsta Latvijas Fotogrāfijas muzeja krājuma glabātāja Lauma Lanceniece. Viņa norāda, ka muzeja vēsturiskās ekspozīcijas papildinājums informē par Jura Benjamiņa dzīves gājumu un ieguldījumu fotogrāfijas attīstībā.

Juris Benjamiņš, dzimis kā Georgs Aihers, plaši pazīstamo Benjamiņu uzvārdu ieguva 1926. gadā, kad mātes vecākā māsa, izdevēja Emīlija Benjamiņa, viņu adoptēja. Abām māsām bijusi noruna, ja Annijai būs vēl kāds bērns, tad Georgs tiks adoptēts un kļūs par "preses impērijas" mantinieku. Juris Benjamiņš ar fotogrāfiju bija cieši saistīts jau kopš bērnības un interesi par to nezaudēja līdz mūža galam. Viņš viens no pirmajiem Latvijā sāka nopietni nodarboties ar krāsu fotogrāfiju un krāsaino fotokopiju iegūšanu uz papīra. 1940. gados Juris Benjamiņš ar ģimeni devās bēgļu gaitās.

Papildinājis zināšanas Lielbritānijas lielākajā ķīmijas rūpnīcā, viņš vēlāk Kanādā atvēra pats savu uzņēmumu. Tā pamatnozare bija krāsu fotofilmu attīstīšana, kopēšana un palielināšana. Brīvais laiks tika veltīts zemūdens alu pētniecībai, to fotografēšanai un filmēšanai. Pazīstamais franču zemūdens pētnieks Žaks Īvs Kusto, kas sadarbojās ar Juri Benjamiņu, vienai no alām pie Bahamu salām deva viņa vārdu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja