Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Fotoprojekts Nagļi. LV- 4631 aicina uz pop-up restorānu

Trešdien, 27. martā, durvis vērs vienas dienas pop-up restorāns _Viena laba diena, kad pavārmāksla satiek fotomākslu. _Tas tapis pavārmākslas meistariem - Ērikam Dreibantam un Mārtiņam Sirmajam iedvesmojoties no fotomākslinieka Māra Maskalāna Latgales ciemā Nagļi radītās melnbalto fotogrāfiju kolekcijas, informēja projekta kuratore Inese Baranovska.

Šajā dienā pop-up restorāns Rīgā, Zigu Pastā, darbosies no plkst.18.30 un būs atvērts interesentiem, kuri vēlas atbalstīt Maskalāna personālizstādes Nagļi. LV- 4631 tapšanu. Pasākuma ieņēmumi no viesiem pārdotajiem ielūgumiem tiks izmantoti izstādes izveidei, kuras atklāšana plānota šā gada 27. aprīlī, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.

Māris Maskalāns par vienas dienas restorāna ideju saka: "Ideja veidot šo pasākumu radās Ērikam. To ātri uztvēra Mārtiņš un man jau vairs nekas cits neatlika kā pievienoties. Labāku kompāniju par šiem diviem pavāriem man grūti iedomāties. Viņi paši ir kā latgalieši - patiesi un sirsnīgi. Ēriks Nagļos ir regulārs viesis jau 20 gadus. Kopā pavadītais laiks tur ir mērāms simtos dienu. Viņš pazīst šo dabu un cilvēkus. Pazīst viņu ēdienus un ēšanas paradumus. Citiem vārdiem sakot - mēs zinām to "drēbi" un ceram, ka mums izdosies nelielu gabaliņu no maza ciema lielās sirsnības parādīt Zirgu Pastā, kad Nagļi satiks Rīgu."

Restorāna viesiem būs iespēja vakariņu laikā baudīt ne tikai no Nagļu dīķu zivīm pagatavotu izsmalcinātu maltīti, bet arī ekskluzīvu, izstādē neiekļautu, dažāda gadagājuma Nagļu ciemata iedzīvotāju fotogrāfiju kolekciju. Savukārt par muzikālo noskaņu vakara gaitā rūpēsies mākslinieks Kārlis Kazāks un Sūc Trio, bet pasākuma noslēgumā viesus izklaidēs DJ Sirmais.

Māris Maskalāns melnbaltās fotogrāfijas pamatus apguvis kā autodidakts – lasot grāmatas un eksperimentējot savā fotolaboratorijā. 1993. gadā viņš iestājas Latvijas Kultūras akadēmijas filmas operatoru kursā, jo viens no mācību priekšmetiem studiju laikā bija fotogrāfija. 1997. gadā pabeidz Kultūras akadēmiju un kopš tā laika strādā Vides filmu studijā kā operators un režisors, fotografēšanu saglabājot kā hobiju.

Par saviem nozīmīgakajiem darbiem Māris Maskalāns uzskata 2008. gadā uzņemto režisores Lailas Pakalniņas filmu Par dzimtenīti un paša pilnībā izloloto fotoprojektu Nagļi kā rezultātā top izstāde NAGĻI. LV- 4631. Māris sāka iepazīt Nagļu ciematu un tā iedzīvotājus jau pirms 20 gadiem, kad viņš kopā ar pavāru Ēriku Dreibantu brauca uz Nagļiem gredzenot putnus. Kopš tā laika, Māris regulāri brauc uz Nagļiem un vienmēr līdzi ņem kino vai foto kameru. 

Šis Latgales pagasts, tālu no lielpilsētas greznības, burzmas un kņadas, apbūra Māri ar savu pašpietiekamo un nesamāksloto esības būtību. Tā radās ideja izveidot melnbaltu fotogrāfiju sēriju, lai dokumentētu Nagļu iedzīvotājus – no veciem vīriem un sievām līdz pusaudžiem un bērniem.

Projektā izmantota analogā fotokamera, attēlu attīstīšanu veic pats autors, kopējot melnbaltās fotogrāfijas tradicionālajā veidā – pašrocīgi uz sudraba želatīna papīra. 

Šis darbietilpīgais un sarežģītais process ir vērtība pati par sevi, un garantē darbu saglabātību vismaz simts gadus, iepretim modernajām tehnoloģijām, kuru ilglaicīgums nav pārbaudīts. Tā ir tapusi unikāla viena ciemata iedzīvotāju portretu kolekcija – kultūrvēsturiski antropoloģisks pētījums, paliekoša vizuālā dokumentācija par Latvijas lauku identitāti 21. gadsimta sākumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja