Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Gan purpura pelēkais, gan Latgales ikdiena

Marka Rotko centrā – sešas jaunas vasaras vidus izstādes.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā izstāžu laiks sadalīts piecās sezonās. Pašā vasaras pilnbriedā, 7. jūlijā, tiks atklāta jaunā vasaras izstāžu sezona ar pašmāju un pasaules mākslas darbiem. Sešās jaunās un ļoti dažādās ekspozīcijās būs skatāmi glezniecības, grafikas, stikla mākslas un fotogrāfijas projekti.

Kā teic Marka Rotko centra vadītāja vietnieks mākslinieks Māris Čačka, tradīcija rādīt apmeklētājiem gan pašmāju, gan arī ārvalstu mākslu, kas aizsākās, centru atklājot, turpinās. "Vienlaikus atklājot vairākas izstādes, nodrošinām daudzveidību. Arī stratēģiski tas ir ļoti izdevīgi, jo nevar jau katru nedēļu, ņemot vērā mūsu kapacitāti, veidot jaunas izstādes. Vēl starp sezonas lielajām izstādēm ir simpoziju un mazākas izstādes, kuras integrējas kopējā piedāvājumā, kas ir ļoti plašs. Ja uz Rotko centru atbrauc no tālienes, tad šeit var pavadīt visu dienu, un visam vēl pietrūks laika," saka Māris Čačka. Uz jautājumu, kura no sešām jaunajām izstādēm pašam patīk vislabāk, viņš atbild ļoti diplomātiski: "Es cenšos nevienu izstādi sevī dziļi neielaist, jo no profesionālā viedokļa pēc tam ir grūti strādāt ar citiem projektiem. Jau tagad domājam par nākamā pavasara izstādēm."

Īsi raksturojot katru no jaunajām ekspozīcijām, M. Čačka kā pirmo nosauc izcilā Izraēlas mākslinieka Moišes Kupfermana retrospektīvu Dažādie purpura pelēkie. Viņa darbi Latvijā skatāmi pirmo reizi. "Mākslinieka rokraksta noturība, abstraktās glezniecības un grafikas meistarība," M. Čačka nosauc atslēgvārdus.

Vienlaikus skatāmi divi Latvijas fotogrāfijas projekti – Andra Zēgnera Gaismā un Ivetas Vaivodes Zobens lilijas. Iveta Vaivode, dokumentējot vidi, rāda neizpušķotu un dabīgu Latgales ikdienu, bet Andra Zēgnera fotogrāfija vairāk vērsta uz gaismas pētniecību.

Stabils un starptautiski aprobēts ir Martas Ģibietes stikla mākslas projekta pieteikums izstādē Ceļotāji, aktualizējot mākslinieces virtuozitāti un radošo lidojumu caurspīdīgā un trauslā materiālā.

Kā dzirkstele un iespējama ažiotāža par mums apkārt notiekošo ir Artūra Bērziņa personālizstāde Barotava, kur mākslinieks glezniecībā un instalācijās stāsta par šodienu alegorijās un tiešumā. "Uz pārējo izstāžu fona šī kontrastē ar savu satura līnijas skaidrību," raksturo M. Čačka.

Savukārt grafikas mediju Marka Rotko mākslas centrā vasarā aktualizēs izcilās grafikas meistares Maijas Dragūnes litogrāfiju izstāde.

Martas Ģibietes un Maijas Dragūnes izstādes skatāmas līdz 11. augustam, citas – līdz pat 10. septembrim. Vēl augustā Rotko centrā gaidāmas Starptautiskā Keramikas apdedzināšanas festivāla un simpozija darbu skates. Bet rudens sezonas izstādes tiks atklātas 22. septembrī.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja