Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Gleznotāja Anzelma Kīfera Valhalla Londonā

Londonas galerijā White Cube līdz 12. februārim notiek vācu gleznotāja Anzelma Kīfera izstāde Valhalla/Walhalla. Viņš ir viens no nozīmīgākajiem un dziļākajiem mūsdienu māksliniekiem.

Savai jaunākajai gleznu un skulptūru izstādei Anzelms Kīfers pilnībā pārveidojis galerijas White Cube telpas: skatītājs ienāk pa metāla durvīm un nokļūst tumšā gaitenī, kas ir pilns ar norūsējošām slimnīcas gultām, kuras ir pārklātas ar metāla segām.

Gaiteņa abās pusēs ir iekārtotas dažāda lieluma istabas, kurās var aplūkot Anzelma Kīfera kolosālā izmēra gleznas (augstums – līdz trim metriem, platums – līdz pieciem metriem) un objektus vitrīnās.

Vienā no telpām skatītājus sagaida deviņus metrus augsts tornis – kāpnes uz debesīm, kuras izmanto valkīras, lai nogādātu mirušos karavīrus Valhallā.

Anzelms Kīfers atgādina, ka skandināvu mitoloģijā aprakstītā paradīze ir aktuāla arī mūsdienās: "Pašnāvnieki cer nokļūt paradīzē 70 jaunavu pavadībā."

Valhalla ir arī memoriāls Bavārijā – Donavas krastā netālu no Rēgensburgas. Tas ir kroņprinča Ludviga XIX gadsimta vidū neoklasicisma stilā uzbūvētais panteons, kurā atrodas vācu nozīmīgāko vēsturisko personību skulpturālie atveidojumi un piemiņas zīmes.

Šis monuments eksistē joprojām un dažreiz tiek papildināts ar jauniem varoņiem saskaņā ar Bavārijas parlamenta lēmumu. "Es jau iedomājos Valhallu ruīnās, Rēgensburgu ruīnās. Būtu jauki, vai ne?" saka mākslinieks.

Kara un nacisma mantojuma tēma vienmēr ir bijusi svarīga Anzelma Kīfera daiļradē. Viņš ir dzimis 1945. gadā Donauešingenē pilsētas bombardēšanas brīdī. Pašreiz mākslinieks dzīvo un strādā Francijā. Lai gan iespaids, ko atstāj Anzelma Kīfera monumentālā māksla, mēdz būt nomācošs, viņš sevi neuzskata par pesimistu: "Es esmu laimīgs, taču nevēlos, lai cilvēki, kuri aplūko manus darbus, justos apmierināti. Es nevēlos viņus iemidzināt. Es gribu runāt patiesību."

Pirms izstādes atklāšanas intervijā britu laikrakstam The Times gleznotājs teica, ka atbalsta Vācijas kancleres Angelas Merkeles rīcību bēgļu krīzes risināšanā: "Tā ir mūsu grēku izpirkšana. Daži uzskata, ka viņas centieni ir kļūda. Iespējams, tā ir vislabākā kļūda, kuru varējām pieļaut. Man patīk, kā rīkojas Merkele, un es uzrakstīju viņai vēstuli, lai pateiktu, ka tas, ko viņa dara, ir fantastiski. Bēgļi ir debesu dāvana Vācijai. Mēs kā valsts, kā nācija esam izdarījuši smagus noziegumus, tagad pie mums ierodas bēgļi, un mums ir iespēja parādīt pavisam citu Vācijas pusi. Vācijai patiešām ir divas puses."

"Esmu pēdējais gleznotājs, kurš visu glezno pats. Es strādāju nepārtraukti, un tas ir nogurdinoši. Es gleznoju ar milzu lāpstu – līdzīgu izmanto, lai krāsnī ieliktu picu. Man patīk darba fizikalitāte. Es vienmēr domāju par Nīči. Viņš teica, ka izdejo savu filosofiju. Es izdejoju savas gleznas," sarunā ar The Times sacīja Anzelms Kīfers.
 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja