Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Gulbenē norisināsies mākslas festivāls Divi Jūliji

26. un 27.jūlijā Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejā un Vecgulbenes muižā notiks 2.Starptautiskais mākslas festivāls un konference Divi Jūliji. Straume, informēja Gulbenes muzejā.

Festivāla ideja sākusies ar divām unikālām personībām, lietišķās mākslas meistariem Jūliju Madernieku (1870-1955) un Jūliju Straumi (1874-1970). Viņu mākslas ceļi sākās Gulbenes gleznainajās lauku ainavās un aizveda tālu aiz Latvijas robežām, iedvesmojot neskaitāmus cilvēkus.

Šogad māksliniekam Jūlijam Straumem - 145. Straumes dzīvē tieši ģimenei bijusi svarīga nozīme intereses par mākslu rosināšanai, tāpēc festivāla organizatori aicina baudīt festivālu visai ģimenei kopā.

"Šogad atzīmējam Austrumu partnerības desmito gadadienu, kas ir veicinājusi sadarbības ceļu attīstību valstu un cilvēku starpā, tāpēc šis gads burtiskā un pārnestā nozīmē ieies straumē - līnijā, kas ved no pagātnes nākotnē, gluži kā mākslinieka Straumes meistarībā balstītās prasmes, kopīgā un atšķirīgā meklējumos jaunam ornamentam," stāstīja muzeja direktore Valda Vorza.

26.jūlijā no plkst.14 Vecgulbenes muižas konferenču zālē, Brīvības ielā 18, notiks Starptautiska zinātniska konference Divi Jūliji. Straume. Pasākumā Latvijas, Gruzijas, Azerbaidžānas, Irānas un Krievijas mākslas vēsturnieki prezentēs pētījumus par Straumi, tradīcijām un radošumu. Konferences darba valoda būs latviešu un angļu, tiks nodrošināta arī sinhronā tulkošana. No plkst.10 sāks darbu dabas un indigo krāsvielu zinātāji, audēji un keramiķis.

26.jūlijā no plkst.10 līdz 14 un 27.jūlijā no plkst.10 līdz 16 muzeja klētī, Klēts ielā 4, ikviens apmeklētājs varēs praktiski darboties dažādās darbnīcās, iepazīstot senas un autentiskas prasmes. Būs iespējams iepazīt dabas krāsas, kā arī indigo krāsu pasauli, ko palīdzēs iepazīt eksperts no Turcijas. Prāta tīklošanas darbnīcās varēs tikties un sarunāties ar cilvēkiem, kas mērojuši teju 4000 kilometrus līdz Gulbenei.

27.jūlijā no plkst.10 līdz 16 muzeja oranžērijā izstādes atklās tradīciju pasauli. Mežģīnes no Aizkraukles, etnogrāfiskie vainagi no Latvijas novadiem un izstāde, kas atceļojusi no Gruzijas - Jūlijs Straume un Gruzijas kultūras mantojums. Gruzijas izstādē būs aplūkojams unikāls paklājs pēc Straumes meta ar Gruzijas neatkarības simbolu, Svēto Juri. Interesentiem būs iespēja iemēģināt roku dažādos šūšanas dūrienu veidos ar pērlītēm.

27.jūlijā no plkst.10 līdz 16 Sarkanajā pilī un Pils parkā pie Sarkanās pils notiks starptautiskais mākslas plenērs Trīs dienas pirms. Varēs skatīt Gulbenes Mākslas skolas audzēkņu un pedagogu darbus, kas tapuši vairāku gadu garumā, iedvesmojoties no Straumes daiļrades, kā arī fotogrāfiju izstādi Straumē esot.

Mākslas meistari un amatnieki vadīs radošās darbnīcas, kurās varēs velt, madarot, tīmekļot. Meistardarbnīcās Ziedu un augu motīvi mākslinieku Jūlija Straumes un Jūlija Madernieka daiļradē atklāsies Druvienas pļavu augu daudzveidība dažādās tehnikās.

27.jūlijā Pils parkā pie Sarkanās pils varēs baudīt Latvijas, Gruzijas, Turcijas, Irānas un Krievijas tējas tradīcijas, neparastas garšas, smaržas un pārsteigumus. Būs mākslas un amatniecības darbu andele.

Festivāla noslēguma pasākums notiks 27.jūlijā plkst.16.30 Straumes pirmajā skolā Druvienas pagastskolā, tagadējā Druvienas vecajā skolā - muzejā. Pasākuma apmeklētāji sajutīs senatnīgo Druvienas skaistumu, garšu un smaržu - vidi, kurā Straume izauga un guva pirmos dabas iespaidus. Festivāla noslēguma pasākumā varēs nesteidzīgi baudīt Druvienas vidi un iedvesmoties Druvienas Latviskās dzīvesziņas centra meistardarbnīcās.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja