Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ilustratoru akordeona spēle

Londonas Grāmatu tirgus ietvaros no 10. aprīļa līdz 20. maijam Royal Over-Seas League telpās pilsētas centrā ir aplūkojama Lielbritānijas, Latvijas, Igaunijas un Lietuvas jauno ilustratoru un komiksu mākslinieku darbu ekspozīcija – Pop Up Creators izstāde.

Šī projekta pārstāve, žurnāla kuš! redaktore Sanita Muižniece atklāj, ka tā aizsākumi meklējami 2016. gadā, kad Lielbritānijas organizācija Pop Up uzrunājusi savus baltiešu kolēģus iesaistīties kopējā apmaiņas programmā. Tās pārstāvji uzaicinājuši uz Lielbritāniju četrus atzītus latviešu māksliniekus pasniegt radošās darbnīcas vietējiem studentiem. Uz turieni devušies tādi ilustratori kā Elīna Brasliņa, Anna Vaivare, Reinis Pētersons un Oskars Pavlovskis. Žurnāla kuš! redaktore piebilst, ka Lielbritānijas kolēģi esot atzinīgi novērtējuši viņu darbību, līdz ar to var runāt par līdzīgas sadarbības atkārtošanos arī nākotnē.

Savukārt uz Latviju atbraukuši divi jauni, bet pieredzējuši ilustratori no Lielbritānijas – Heimišs Stīls un Aleksis Dīkons, kura pirmo grāmatu Slow Loris žurnāls Time 2015. gadā iekļāvis simts labāko grāmatu bērniem sarakstā. Viņi abi dalījušies savās zināšanās ar mūsu jaunajiem ilustratoriem Komiksu vasaras skolā, kas pagājušā gada augustā norisinājusies Kristiana Karla fon Stricka villā Rīgā. "Mēs izsludinājām tā saucamo open call, kurā aicinājām pieteikties jauniešus vecumā no sešpadsmit līdz trīsdesmit gadiem," sarunā ar laikrakstu Diena stāsta Sanita Muižniece. Viņi izvēlējušies divdesmit dalībniekus, kuru piedalīšanās šajā pasākumā rezultējusies izdotās grāmatiņās, kas īstenotas leporello formātā – pēc "akordeona" principa izlokāma grāmata, kas lasāma gan pa atvērumam, gan pilnā garumā, līdz ar to piedāvājot ilustratoriem vielu pārdomām, kā to izmantot un apspēlēt savos darbos.

Kopumā šajā projektā tapušas simt piecdesmit grāmatiņas, kas visas ir aplūkojamas Pop Up Creators izstādē. Iespējams, ka kāda no tām varētu tikt izdota lielākā tirāžā un nonāktu pie vietējiem lasītājiem vai arī iztulkota un laista klajā ārvalstīs. Šo ekspozīciju papildinājuši arī divi saistītie pasākumi. Jau vakar Londonas Grāmatu tirgū norisinājās šim projektam veltīts seminārs par grafisko stāstu robežu paplašināšanu. Savukārt šodien notiks simpozijs ar projektā iesaistītajiem dalībniekiem, lai izvērtētu tā norisi – kas tajā bija vērtīgs? Kā viņi varētu turpināt šo sadarbību? Uz Londonu ir devušies arī pieci vasaras skolas dalībnieki – Liāna Mihailova, Pauls Rietums, Roberts Rūrāns, Vivianna Maria Stanislavska un Zane Zlemeša, lai piedalītos šajā pasākumā.

Žurnāla kuš! redaktore teic, ka papildus izstādei Lielbritānijas kolēģi veido arī jaunu digitālo platformu Pathways, kurā tiks popularizēti labākie projekta darbi un to autori. Runājot par to, vai viņa ir novērojusi kādas atšķirības Lielbritānijas un Latvijas ilustratoru domāšanā un daiļradē, Sanita Muižniece atbild: "Lielbritānijas mākslinieki veido stāstus lineārākus un tiešāk skaidro sižetu. Savukārt mūsu ilustratori domā abstraktāk un ne tik daudz pieturas pie tā, kas notika – viņus vairāk interesē tēli un atmosfēra."

Jāatzīmē, ka pēdējos gados vērojams Latvijas ilustrācijas uzplaukums, ko viņa skaidro ar vairāku apstākļu sakritību. Viens no iemesliem ir Rūtas Briedes, Jura Petraškeviča un Maijas Kurševas nodarbības Latvijas Mākslas akadēmijā. Turklāt pašas Sanitas Muižnieces izlolotais žurnāls kuš! jau desmit gadu regulāri ir izdevis komiksus un meklējis cilvēkus, kuriem tas varētu interesēt, arī izdevniecība Liels un mazs ir likusi lielu uzsvaru uz jaunajiem ilustratoriem. "Tas ir vairāku gadu darba rezultāts," rezumē redaktore.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja